M&A Outlook #1: ‘Nog altijd goedkoop geld’

In deze M&A-serie geven dealmakers en advocaten hun visie op de overnamemarkt de komende maanden.

Deze keer aan het woord: Carlos Pita Cao en Nathalie van Woerkom van AKD. 

2019 was een topjaar voor de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Anders dan in de rest van de wereld, waar minder deals werden gesloten voor minder geld dan in 2018. Nu loopt Nederland weer in de pas. Begin dit jaar waren er al tekenen dat de markt z'n hoogtepunt zo langzamerhand wel had bereikt. Vanaf medio maart is de neergang duidelijk. Net als elders wordt de Nederlandse M&A-markt aangetast door het coronavirus. Hoe kijken experts naar de komende periode? 

“Voor wat betreft de overnamemarkt de komende maanden verwacht ik dat deze in ieder geval tot de zomer traag zal blijven”, zegt Carlos Pita Cao van AKD. “Ik denk wel dat het goed is ook naar mogelijke lichtpunten te kijken en om rekening te houden met het feit dat potentiële kopers nog altijd goedkoop geld kunnen lenen voor een overname en private equity fondsen de afgelopen maanden en jaren veel geld hebben opgehaald. Men zal op zoek blijven naar een manier om rendement te maken, en er zullen zich ook kansen voordoen als gevolg van deze situatie.”

Ondernemingen in bepaalde sectoren floreren juist nu. Pita Cao verwacht dan ook dat de dealactiviteit later dit jaar weer zal toenemen. “Het momentum zal echter ook mogelijkerwijs een rol spelen bij verkopers. Als de EBITDA nu keldert, dan zullen verkopers wellicht ook willen wachten op herstel. Er zullen ook meer ‘distressed’ transacties zijn, naarmate de crisis wereldwijd voortduurt. Wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn laat zich moeilijk voorspellen.”

“Het geld staat klaar om kansen te benutten, kansen die zich ook voordoen als gevolg van deze situatie”, denkt ook Nathalie van Woerkom.“Voor veel partijen zal het een kwestie zijn van de storm doorstaan en de economische gevolgen van de pandemie proberen te beperken. Later dit jaar zal de dealactiviteit weer toenemen.” 

Over de verwachting van meer ‘distressed’ transacties zegt van Woerkom: “Deze crisis leidt ertoe dat de distributie- en leveringsketens van veel ondernemingen onder druk komen te staan, waardoor ook gezonde ondernemingen in de problemen kunnen komen. Dit biedt voor geïnteresseerde kopers kansen. Wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn laat zich moeilijk voorspellen. Men spreekt over een algehele ‘reset’ en het is duidelijk dat de coronacrisis grote gevolgen zal hebben. Welke gevolgen dat zullen zijn, is momenteel niet in te schatten. Deze crisis is anders dan de financiële crisis van 2008.”

Related articles