M&A op weg naar wereldwijd recordjaar

Internationale partijen op overnamepad liggen op koers voor hun eerste jaarlijkse outperformance op de markt sinds 2016. Bedrijven die overnames en fusies realiseren hebben in de eerste negen maanden van 2021 gemiddeld 2,3 procentpunten beter gepresteerd dan de World Index. Met name als gevolg sterke prestaties in de eerste twee kwartalen.

Dat blijkt uit de laatste resultaten van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson. In de afgelopen drie maanden is het transactievolume het op een na hoogste ooit dat voor een derde kwartaal is opgetekend. 

Met 264 deals van meer dan 100 miljoen dollar in waarde die in het derde kwartaal van 2021 zijn afgerond, is dit meer dan een verdubbeling van het volume ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar

In dit tempo kan de totale M&A-activiteit voor 2021 de all-time high van 1041 afgeronde deals in 2015 overtreffen, zop blijkt uit data van Willis Towers Watson en het M&A Research Centre aan The Bayes Business School.

De stijging van het aantal deals is vooral te danken aan een sterke toename van deals van Amerikaanse bedrijven. Die verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle deals die in het derde kwartaal van 2021.

De sterke resultaten voor overnemende partijen van de eerste twee kwartalen vinden echter geen gevolg in het derde kwartaal. Hun regionale indices presteerden ondermaats met respectievelijk -7,2 procentpunt en -7,6 procentpunt. 

In dezelfde periode slaagden alleen kopers uit Azië-Pacific erin hun regionale Index te overtreffen met een sterk kwartaalresultaat (+27,8pp), hun beste resultaat sinds het vierde kwartaal van 2016.

Bijna een derde (215) van de 748 deals die in de afgelopen negen maanden werden afgerond, waren grote deals – gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar. Willis Towers Watson verwacht dat deze trend zich in het laatste kwartaal zal voortzetten 

 

Gerelateerde artikelen