M&A levert meer op in India dan in China

Zakenbanken zijn op zoek naar nieuwe markten.

Investeringsbanken verdienen meer aan fusies en overnames in India dan in China. Steeds meer van de grote zakenbanken richten zich daarom op India, nu China worstelt met economische malheur. 

Volgens het financiële platform Dealogic hebben buitenlandse banken dit jaar 231 miljoen dollar verdiend aan fusies en overnames in India en 204 miljoen dollar aan deals in China. Sinds China van de ene in de andere lockdown belandde, valt er steeds minder te verdienen voor Europese en Amerikaanse banken die er actief zijn. Het land gaf steeds meer de voorkeur aan zakendoen met banken van eigen bodem.

De verwachting is dat de financiële markt in China weer zal herstellen nu de lockdowns zijn geschrapt, maar voor deals en ondersteunend advies zullen vaker Chinese banken worden ingezet. De omzet van buitenlandse investeringsbanken in China is dit jaar gedaald tot 602 miljoen dollar, een daling van zeventig procent ten opzichte van 2021. Vorig jaar was de omzet ook al vijftien procent gekrompen.

Hoewel de omzet in India een fractie is ten opzichte van wat banken in China draaide in de topjaren van voor de coronacrisis, denkt de Financial Times dat de cijfers duiden op een bredere verschuiving door westerse banken om groei te realiseren in andere markten.

De fusie- en overnameactiviteit in India steeg met 58 procent op jaarbasis tot een recordhoogte van 148 miljard dollar in de eerste negen maanden van 2022, volgens een rapport van dataleverancier Refinitiv. Een aanzienlijk deel daarvan kwam van de fusie van 40 miljard dollar tussen HDFC Bank, het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf van India qua marktkapitalisatie, en het moederbedrijf Housing Development Finance Corporation, de grootste hypotheekverstrekker.

 

Gerelateerde artikelen