M&A komt traag op gang in 2020

In januari 2020 zijn minder deals gedaan dan in 2019. Het aantal deals met private equity en venture capital is nog harder afgenomen.

[De markt-cijfers staan onderaan de tekst]

Een duik in de database van MenA.nl levert een somber beeld over activiteit van de fusie- en overnamemarkt van 2020. Op alle fronten daalt het aantal deals, net als het jaar ervoor. Het aantal M&A-deals is gedaald met 24 procent en het aantal deals met private equity (PE) of venture capital (VC) daalde met 45 procent.

Kijken we naar de dealwaarde dan zien we een ander beeld. Een daling van 11 procent van het totale aantal deals en een verdriedubbeling van de dealwaarde van de deals met PE of VC. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat op de korte periode van één maand één grote deal een relatief grote impact kan hebben. Zoals de verkoop van voormalig NXP-onderdeel Nexperia door JAC Capital voor 3,3 miljard euro (tevens de grootste deal van de maand).

EY en deBreij waren in deze rustige maand met respectievelijk vier en acht deals de meest actieve financieel en juridisch adviseurs.

M&A geveld door coronavirus

De daling van Nederlandse M&A-activiteit loopt in de pas met die van de rest van de wereld. De wereldwijde dealactiviteit is in zeven jaar niet zo laag geweest als in januari 2020, meldt de Financial Times. De aangedragen verklaringen voor de wereldwijde daling van de overname-activiteit zijn divers: geopolitieke onzekerheid, handelsoorlogen, torenhoge waarderingen van aandelen en het coronavirus.

 

Gerelateerde artikelen