M&A in 2015: private equity voorzichtiger, coporates hongerig

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:17
Een rapport van KPMG laat zien dat beursgenoteerde bedrijven meer acquisities verwachten te doen in het komende jaar. Tweederde van de private equity-maatschappijen verwacht ook meer deals, zo heeft Roland Berger onderzocht, maar dat is minder optimistisch dan in 2014.

Uit de laatste M&A Predictor van KPMG, een enquete die elke zes maanden onder 1000 beursgenoteerde bedrijven wordt gehouden, blijkt dat bestuurders meer fusies en overnames verwachten dit jaar. Dat geldt zowel voor wereldwijd als voor Europa. 

"Ondanks voortdurende economisch en politieke uitdagingen ontstaat ook bij ondernemingen in Europa duidelijk een behoefte om te groeien door fusies en overnames," zegt Wouter van de Bunt, partner bij KPMG Corporate Finance tegen Consultancy.nl. "Hoewel minder prominent dan bij de bedrijven in Noord-Amerika nam de geprognosticeerde koers-winst verhouding bij Europese bedrijven met 4 procent toe, waardoor ook zij meer mogelijkheden hebben om transacties te realiseren." 

Een opvallend contrast want private equity(pe)-maatschappijen in Europa zijn juist terughoudender geworden, zo blijkt uit de Europen Private Equity Outlook 2015 van Roland Berger. Tweederde van de 820 ondervraagde pe-professionals verwacht een groei van het aantal pe-deals. Daarmee zijn ze voorzichtiger dan in 2014 toen 82 procent van de respondenten meer transacties verwachtte.

 

Roland Berger omschrijft het sentiment onder pe-firma’s als ‘redelijk conservatief’. Dat is natuurlijk maar hoe u het bekijkt. Nog steeds voorziet dus tweederde een groei in het aantal deals. 

Verder valt op dat de pe-industrie vooral denkt dat er veel transacties in het midmarket-segment zullen plaats hebben: 86 procent van de totale acquisities wordt verwacht in de categorie tot 250 miljoen euro. Ondanks dat pe-managers voorzichtiger zijn geworden, laten ze daarnaast wel weten dat ze voorzien dat het aantal aantrekkelijke overnamedoelen zal toenemen. 

In welke sectoren staat het meest te gebeuren? Private equity noemt gezondheidszorg, retail en technologie. Die laatste wordt ook door Wouter van de Bunt ondergeschreven als een aantrekkelijke overnamesector binnen de corporate wereld vanwege de sterke kasposities van technologiegiganten. 

Gerelateerde artikelen