M&A Forum: Vopak doet meer overnames en ziet groeipotentie in oil & gas

Vopak heeft afgelopen 24 maanden elf overnames gedaan en ziet in schaliegas nog steeds een enorme potentie. Dat zegt Global Commercial President Kees van Seventer van Vopak tijdens de drukbezochte masterclass op het M&A Forum bij EY in Rotterdam. Ruim honderd mensen waren aanwezig op het kantoor van EY aan de Maas. Voor investeerders en M&A professionals liggen er enorme kansen in olie- en gas.
 
Partner transaction support Bruno Jelgerhuis Swildens van EY opende als gastheer de masterclass van Kees van Seventer. Jelgerhuis Swildens is zelf betrokken bij grote transacties en werkt ook samen met Vopak om haar wereldwijde M&A strategie te ondersteunen. Ook was hij recent betrokken bij de miljardenovername van de koffieactiviteiten van Mondelez door Douwe Egberts. 
“Het echte M&A werk doen Sjoerd Ewalds en Reynier Arendsen de Wolff.” Van Seventer start de masterclass met het geven van de credits aan zijn collega’s. Beiden zitten achter in de zaal en zijn verantwoordelijk voor de operationele uitvoer van de M&A strategie van Vopak. Van Seventer schetst het beeld van de wereldwijde markt waar Vopak met haar opslagoplossingen in speelt. Het bedrijf werk voor de grote olie- en gasconcerns als Shell en ExxonMobile en heeft overal in de wereld opslagterminals en is continu op zoek naar kansen om het terminalnetwerk te vernieuwen en verbeteren. 
 
 
In de zoektocht naar investeringsmogelijkheden en overnames kijkt Vopak ver vooruit. “Als wij investeren is dat vaak voor meer dan 50 jaar. Dan moet je heel zeker van je zaak zijn”. Het bedrijf kijkt daarom scherp naar macroeconomische en geopolitieke verschuivingen. Waar groeit de GDP, waar groeit de bevolking, waar groeit de energieconsumptie en waar wordt energie geproduceerd. Belangrijke thema’s voor de business van Vopak zijn globalisatie, de opkomend Aziatische economie en de opkomst van andere energiebronnen. Vopak investeert veel in oplossingen voor meer downstreamproducten, LNG en biofuels. 
Investeren in M&A kennis
“Wij zijn vooral op een organische wijze gegroeid, de laatste tijd heeft M&A een belangrijker rol gekregen”, zegt Van Seventer. De afgelopen 24 maanden heeft Vopak tien desinvesteringen gedaan en elf nieuwe terminals gekocht. Het bedrijf is gerekend in kubieke meters opslagcapaciteit wereldleider. Ondanks de vele deals is M&A door Vopaks geen instrument om omzetgroei te maximaliseren. Uit het publiek komt de vraag “Wat doen jullie als de nummers twee en drie in de wereld Vopak voorbij gaan door te fuseren?” Van Seventer ziet daarin geen enkel probleem. “Wij hebben geen omzetdoel. Onze focus ligt op operational performance. Wij moeten de best in class zijn.”
Omdat M&A lange tijd niet centraal stond in de groeistrategie van Vopak is het bedrijf nu aan het investeren in kennis van M&A. Inmiddels heeft het een stevig M&A team en maakt het wereldwijd gebruik van adviseurs. Op de vraag van moderator Willem van Oosten of Vopak al gebruik maakt van een preferred supplier antwoord M&A manager Sjoerd Ewalds vanuit het publiek dat ze lokaal de beste adviseurs in de arm nemen. Dat zijn niet altijd dezelfde partijen, maar vaak wel internationaal opererende partijen.
Kansen in M&A tijdens roundtable oil & gas 
Gelijktijdig met de masterclass van Vopak gingen adviseurs gespecialiseerd in olie en gas tijdens een besloten rondetafel met elkaar in gesprek onder leiding van moderator Eline Ronner van Alex van Groningen. De genodigden bespaken trends in de olie- en gasindustrie en deelden kansen voor M&A professionals. Olie & gas bedrijven investeren miljarden in de technologie van de toekomst. Dealdrivers zijn internationalisatie en schaalvergroting. Dit geldt niet alleen voor de upstream en downstream activiteiten, ook voor de toeleveranciers aan de energiesector, waar Nederlandse bedrijven traditioneel een sterke positie innemen. Private equity investeerders kijken ook met veel interesse naar deze ontwikkelingen. 
M&A warstories op het M&A Café
Het M&A Forum werd traditioneel afgesloten met het vierde M&A Café van 2014. Gastheer partner Bruno Jelgerhuis Swildens van EY en M&A hoofdredacteur Willem van Oosten heetten kort iedereen welkom op het café en spoorden de aanwezigen aan om op zoek te gaan naar nieuwe deals (en ze aan te melden voor de league tables op MenA.nl). Tijdens de borrel met uitzicht op de Maas werden nieuwe deals in de week gelegd en M&A kansen gedeeld. Later op de avond kwamen de M&A warstories op tafel en werden ervaringen gedeeld over nachtenlange M&A onderhandelingen en de grootste dealsuccessen. 
  
De volgende kansen op kennis en deals liggen klaar op het M&A Forum op 22 mei bij Hill+Knowlton in Londen en op 19 juni bij Stibbe in Amsterdam
 
 
Gerelateerde artikelen