M&A Forum The City: Liever een vriendelijke bankier dan een verre financier

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:18
Grote bedrijven gaan liever een financiering aan bij een binnenlandse bankier dan bij buitenlandse kredietbronnen, zo was de conclusie gisteren op het M&A Forum The City. Het event werd georganiseerd door M&A Community in samenwerking met Rothschild, die zijn Londense kantoorruimte beschikbaar stelde voor de honderd aanwezige dealmakers op het forum.
 
Omstreeks 17:00 druppelden de eerste gasten binnen op de bovenste etage van het kantoor van Rothschild, een pand dat is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Veel aanwezigen combineerden het bezoek aan Londen met een andere zakelijke afspraak in The City. Sommige adviseurs gingen bijvoorbeeld eerder op de dag langs Britse collega’s of hadden een afspraak met een cliënt. Nadat iedereen een half uurtje van het verbluffende uitzicht had genoten, was het tijd voor het panel. 
 
Bastiaan Vaandrager (awardwinnaar Best M&A Advisor 2010 en 2013), hoofd investment banking Rothschild, heette de gasten namens zijn kantoor en de M&A Community welkom. 
 
 
 Bastiaan Vaandrager aan het woord
 
De eerste spreker, Christian Savvides, co-head van European Debt Advisory bij Rothschild, zei dat de uitgifte van schuldpapier via de kapitaalmarkten toeneemt. "De institutionele kredietmarkt groeit sterk en de omstandigheden voor overnamefinanciering op dit moment erg gunstig zijn. Dat zorgt er mede voor dat ook de M&A activiteit een boost krijgt." Savvides merkte op dat de Nederlandse financieringsmarkt echter nog vooral door binnenlandse banken wordt gedomineerd. 
De vraag is of hier verandering in moet komen. Het panel ging hierover in gesprek onder leiding van Marc Monash, managing director van Kingstree.
 
Op het podium zaten Niek Biegman (Partner, De Brauw Blackstone Westbroek, Jan Willem de Boer (Partner, Linklaters), Bart Borms (CFO, Vemedia Consumer Health), Eric Hageman (CFO, Telecity), Nigel Himsworth (Head of Equity Advisory, Rothschild), Thomas McCaughey (Managing Director, ING Leveraged Finance), Andrew McCullagh (Head of Origination, Hayfin), Hein Ploegmakers (Partner, Gilde Buy-out Partners), Peter Nicklin (Managing Director, Equity Advisory, Rothschild) en Christian Savvides – European Head of Debt Advisory, Rothschild). 
  
 
 
Het gemeleerde gezelschap zorgde ervoor dat het thema ‘finance through the cycle’ vanuit veel perspectieven kon worden belicht. Opvallend was dat de twee M&A advocaten uit het panel duidelijk de voorkeur hadden voor Nederlandse banken bij overname- en bedrijfsfinanciering. De Boer: "Ik zou liever nee zeggen tegen buitenlandse geldschieters. Bij een Nederlandse bank weet je als CFO toch eerder waar je aan toe bent dan bij bijvoorbeeld een US Private Placement (USPP)." 
Concullega Biegman voegde daar aan toe: "De corporates gaan toch nog bijna altijd voor de bankrelatie. Dat vind ik wel goed. Het is lastig om in moeilijke tijden als CFO met buitenlandse banken te onderhandelen over aflossing en rente. Bovendien is er kans op een vicieuze cirkel als er meerdere financiers in het spel zijn. Als een kredietverstrekker iets op mag eisen, dan mag de rest dat ook."
De CFO van Telecity, Eric Hageman, was het met de advocaten eens. Sommige bedrijven doen er volgens Hageman alles aan om de kredietstatus investment grade te behalen en offeren daar veel in het bedrijf voor op. Dat is niet goed voor het bedrijf. Bij een bankfinanciering is deze prikkel er veel minder. 
 
 
"Een veelgehoord woord is relatie," zei het panelleider tenslotte. "De huisbankier komt eerst, daarna wordt pas gekeken naar alternatieve financiering.  Het is opvallend dat er weinig werd gesproken over cheap lending. Dat zou je toch wel verwachten met allemaal Nederlanders in de zaal," grapte Monash. "Kennelijk weegt een goede relatie met de financier nog altijd zwaarder dan het vinden van de goedkoopste kredietlijn." 
 
Na het panel, was het tijd voor de borrel. De corporate event-afdeling van Rothschild zorgde voor champagne, wijn, bier en ontelbaar veel hapjes. Uiteindelijk gingen de laatste gasten pas rond elf uur s’ avonds met de lift naar beneden na het geslaagde M&A Forum.
 
 
 
Wilt u ook bij deze en andere evenemten van de Community aanwezig zijn? Klik dan hier.  
 
Gerelateerde artikelen