M&A Forum London: Don’t leave us with the French

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:28
Terwijl in Nederland de zon scheen, zorgde a foggy dag in London town op woensdagochtend 11 mei gek genoeg voor vertragingen en flight cancels op City Airport. Toch wisten meer dan 90 bezoekers het M&A Forum bij ING UK uiteindelijk te bereiken.
Dealmakers op de Zuidas nemen vaak de woorden cross border en global in de mond. Wie de dealflow volgt, ziet waarom. Veel transacties gaan de grens over. Uit onderzoek van Deloitte bleek onlangs dat in 2015 meer dan de helft van de verkochte Nederlandse ondernemingen naar het buitenland zijn overgedragen. Brexit gaat daarom M&A’ers aan het hart.
 
 
De drie grootste Nederlandse banken – INGRabobank/Rembrandt en ABN AMRO – hebben niet voor niets een M&A- en acquisition finance-afdeling in Londen. 
 
M&A Forum
Tijdens het M&A Forum afgelopen woensdag in Londen maakte Simon Smits, ambassadeur namens Nederland in Londen, duidelijk hoe hecht de handelsrelatie is tussen Nederland en de UK. De ambassadeur ontving op die woensdag de Nederlandse minister van Financiën en was er niet maar had wel vooraf een videoboodschap ingesproken die werd getoond op het M&A Forum. 
Terwijl zakendoen en geldstromen steeds internationaler worden, neigt het volk zich juist steeds meer te concentreren op de begrenzing van de natie. Wat de uitslag van het Brexit-referendum ook wordt, het zal een close call worden. En dat is eigenlijk al geen goed teken. 
 
Niet alleen veel Britten keren zich af van globalisering. De Nederlandse kiezer stemde bijvoorbeeld onlangs tegen het associatieverdrag met Oekraïne en aan de andere kant van het water sleept een blond gelokte anti-vrijhandelspropagandist de Republikeinse presidentskandidatuur binnen.
Verkiespijn
Uit de presentatie van James Knightley, senior economist bij ING UK, bleek dat het zo makkelijk nog niet is voor Groot-Brittannië om opnieuw gunstige handelsakkoorden te onderhandelen met Europa wanneer Brexit plaats heeft. In de komende jaren gaan namelijk de Fransen, Spanjaarden en Italianen naar de stembus. En het is niet gezegd dat de politici die op dit moment populair zijn, erg innemend zullen zijn naar de Britten wanneer zij besluiten om zich af te scheiden van de Unie.  
 
James Knightley, senior economist bij ING 
 
Oliver August, Europe editor bij weekblad The Economist, was gisteren de moderator en liet weten dat hij een boek schrijft over de stoofschotel aan onzekerheden die de wereld op dit moment teistert. Panelleden Remco Lenterman (Citadel), Wouters Snoeijers (Levine Leichtman Capital) en Heinrich Merz (Amundi) bespraken met hem hoe het oprukkende populisme een gevaar vormt voor M&A, investeringen en zakendoen in het algemeen.
 
Oliver August, Europe editor bij The Economist 
 

Panelleden Wouter Snoeijers, Heinrich Merz en Remco Lenterman 
 
Humor was er ook. ‘Don’t leave us with the French’, aldus de slotopmerking van een panellid naar de aanwezige Britten in de zaal.  
 
 
Gerelateerde artikelen