M&A Forum Londen: Euronext is bazooka voor groot kapitaal
Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:14
“Wil je een jachtgeweer of een bazooka?” zegt Anne Louise Metz tijdens de masterclass tijdens het tweede M&A Forum van de M&A Community bij communicatie-adviesbureau Hill + Knowlton in Londen. De Euronext is een bazooka voor bedrijven die groot kapitaal op willen halen. In een interactieve masterclass vertelt Metz welke kansen de Amsterdamse beurs biedt voor private equity investeerders en corporates. Internationale bedrijven met een grote liquiditeitsvraag weten Beursplein 5 goed te vinden.
“Wat veel Nederlandse CEO’s niet weten is dat de Euronext een grote internationale investor base heeft. In het Nederlandse bedrijfsleven is dat bijna niet bekend, maar bij internationale zakenbanken hoef ik dat niet uit te leggen”, zegt Metz. Daarom is het een aantrekkelijke plaats om kapitaal aan te trekken van investeerders uit de hele wereld. Van alle institutionele beleggers in Euronext fondsen komt 34 procent uit de VS, 22 procent uit Frankrijk en 15 procent uit het Verenigd Koninkrijk. Het overige kapitaal komt van een grote groep andere landen.
Anne Louise Metz, head of listings Euronext Amsterdam
Metz constateert dat veel bedrijven in Nederland veel bezwaren zien in een notering. “Bestuurders willen niet dat hun salaris bekend is bij de buren en zien grote bezwaren in de administratieve lasten van een notering. Veel corporates hebben daarom de voorkeur voor private equity, maar ook daar moet je veel rapporteren aan de aandeelhouders.” Dit was de que voor private equity manager Hubert van Wolfwinkel van Montagu Private Equity. “Natuurlijk moeten bedrijven bij ons rapporteren, maar als portfoliobedrijf van private equity sta je wel veel minder in de schijnwerpers en kan je makkelijker in alle rust opereren”.
De Amsterdamse beurs scoort vergeleken met andere beurzen goed op veel parameters die voor een belegger van groot belang zijn. “De velocity is heel erg goed, de spread is uitstekend”, zegt Metz. De velocity van de AEX ovetreft die van de CAC40 en FTSE100. Het verschil in vraag en biedprijs is verglijkbaar met de FTSE top 50 en veel minder dan bij de FTSE100 (bottem 50).
De goede scores hebben veel zowel private equity investeerders en bedrijven ertoe gebracht om de Amsterdamse beurs op te zoeken. Metz geeft enkele voorbeelden van bedrijven die succesvol kapitaal hebben opgehaald op de AEX. Private equity investeerders Cinven en Warburg Pincus hebben miljarden verdiend met de beursgang van Ziggo. “De deal was een schoolvoorbeeld van hoe een private equity exit kan worden uitgevoerd”. Niet-Nederlandse bedrijven hebben ook de beurs als moneymaker ontdekt, zoals het Egyptische OCI, de Franse bedrijven Altice en Gemalto en het Amerikaanse Core Laboratories.
Risk mitigation in M&A
Gelijktijdig aan de masterclass gingen M&A professionals onder leiding van Frans van der Grint en Tanno Massar van Hill + Knowlton met elkaar in gesprek tijdens een besloten roundtable over risk mitigation als de ‘X-factor’ in deal acceptatie.
Roundtable risk mitigation met Hill + Knowlton
Het tweede M&A Forum van de M&A Community in Londen werd afgesloten met het M&A Café in het schitterende gerenoveerde kantoor van Hill + Knowlton. De dealmakers gingen met elkaar in gesprek over de kansen die de Londense M&A professionals zien op de overname en private equity markt. De borrel ging lang door en werd voortgezet in de pubs en clubs van the City.
Na het succes van het tweede M&A Café in Londen organiseert de M&A Community in 2015 twee keer een M&A Forum in Londen. Het eerstvolgende M&A Forum in Nederland is op 19 juni bij Stibbe op de Zuidas in Amsterdam.