M&A en NVP Lenteborrel: Geld brandt in zakken private equity

Ruim 280 professionals in private equity en M&A spraken woensdag met elkaar over dealsourcing en miljarden aan dry powder voor investeringen tijdens de M&A en NVP Lenteborrel bij KPMG. Iedereen was het erover eens: het geld brandt in de zakken van de private equity managers.
 
“Iemand in de zaal heeft 120 miljard dollar om te investeren”, zegt Onno Sloterdijk, head of private equity van KPMG. “Private equity beschikt over heel veel dry powder”, zegt Philip Houben, voorzitter van de NVP,  in zijn masterclass over ontwikkelingen in de PE markt. Beide heren zijn het er over eens: er is veel geld te investeren.
Sloterdijk benadrukt in zijn masterclass  “An Overheating Market, a fundrasing wall” dat er veel private equity managers zijn die met groot succes beleggingsgeld hebben opgehaald maar nu voor de uitdaging staan om goede investerings opportunities te vinden. Deze liggen niet voor het oprapen, daarom is een slimme dealorigination strategie noodzakelijk. Ook worden er weer hogere multiples betaald voor bedrijven en meer deals aangekondigd.
Dat er genoeg geld voorhanden is blijkt ook uit de deals die begin 2014 gesloten zijn. Sloterdijk laat zien dat er in korte tijd meerdere miljardenovernames zijn gedaan, zoals Comcast, Whatsapp en Ziggo, en dat financiering bij deze deals geen barrière is. Hij geeft de overname van Vion Ingredients als voorbeeld. “Darling International, een bedrijf met een beurswaarde van 2 miljard, dat een overname doet van bijna 2 miljard. Dat kan alleen maar omdat er een Amerikaanse zakenbank was die zei ‘geen probleem’ en de financiering werd geregeld.” 
De ruime beschikbaarheid van investeringskapitaal, ook bij banken, maakt het mogelijk om de leverage van private equity deals weer op te voeren. Dit levert de nodige spanningen op bij bedrijven. Door concurrentie is er een natuurlijke druk om met meer vreemd vermogen te financieren en sneller te groeien. Aan de andere kant hebben managers van bedrijven nog geen vertrouwen over de economie op korte termijn, waardoor ze niet al teveel risico op zich willen nemen. 
Sloterdijk ziet positieve signalen voor de M&A markt verbeteren. “De bodem is misschien nog niet helemaal bereikt, maar ik zie zwaluwen in de lucht.” In voorgaande jaren zijn veel deals aangekondigd, maar niet geclosed. Sloterdijk denk dat veel van deze deals in 2014 zullen vallen. 
Dry powder
Philip Houben lichtte de rol van private equity toe in een historisch overzicht en gaf daarbij ook aan welke bijdrage private equity levert aan de economie. 1381 ondernemingen zijn gefinancierd met private equity en deze bedrijven hebben gezamenlijk een omzet van 87 miljard euro. Dit komt neer op 14% van het BBP. Onderzoek van de NVP in samenwerking met PwC wijst uit dat private equity veel bijdraagt aan de ontwikkeling van economische groei. Ze leveren een hoger rendement aan beleggers, dragen bij aan de innovativiteit van bedrijven, verbeterend de productiviteit van portefeuillebedrijven, versnellen de internationalisatie van bedrijven en verbeteren de concurrentiekracht. 
“Niet alles is echter rozegeur en maneschijn”, voegt Houben daaraan toe. “Private equity bedrijven hebben veel opgehaald (dry powder) maar er zijn maar weinig goede investeringsopportunities. Bij venture capital is dat juist andersom, zij hebben geen goede fondsallocatie.” Daarnaast worden er hoge multiples betaald voor overnames, waarvan kan worden afgevraagd hoe private equity maatschappijen dat gaan terugverdienen. Ook is er een beperkt aantal exitmogelijkheden voor private equity. 
Environmental social governance
Naast de masterclass vonden er ook drie besloten round table sessies plaats. In de roundtable ESG gingen private equity managers en beleggers (limited partners) met elkaar in gesprek over environmental social governance in private equity. In de roundtables Woman in M&A gingen de aanwezige dames met elkaar in conclaaf over risks & rewards en de jonge talenten van M&A gingen met elkaar in gesprek over hoe je zo snel mogelijk de beste M&A professional wordt. 
Na de masterclass en roundtables nam communitymanager Willem van Oosten het woord. Hij wees de aanwezigen op de mogelijkheid om meer te weten te komen over private equity, investment opportunities en exits tijdens het Private Equity Summit op 23 april bij ABN AMRO. Daarna nodigde hij de aanwezigen uit voor de officiële Lenteborrel en het M&A Café. Tijdens de borrel gingen ruim 280 professionals in private equity en corporate finance met elkaar in gesprek over de masterclass en roundtables, werden nieuwe deals in de week gelegd en de laatste heldenverhalen over de skivakantie gedeeld. 
 
 
Gerelateerde artikelen