M&A en buybacks naderen piekniveaus. Tijd om te investeren in R&D?

Stop met het terugkopen van de eigen aandelen. Koop in plaats daarvan andere bedrijven. Dat is het advies dat zakenbank Goldman Sachs geeft aan het bestuur van Amerikaanse big corps. Maar ook op M&A-gebied lopen de prijzen naar torenhoge niveaus. Is iemand misschien op het idee gekomen om het overtollige cash van bedrijven te investeren in R&D?

De aandelenkoersen van de grote beursindexen staan hoog. Op zo’n moment is het niet handig om zogeheten share buybacks te doen (eigen aandelen opkopen) want dat is simpelweg duur, verbetert de arbeidsproductiviteit niet en creëert bovendien mogelijk bubbelvorming. Toch is het opkopen van eigen aandelen wat grote bedrijven nog steeds massaal aan het doen zijn. 

Meer, meer , meer
Internationale, beursgenoteerde ondernemingen bulken van het cash. De afgelopen jaren hebben zij dat overtollige geld voornamelijk teruggekeerd aan aandeelhouders via buybacks en dividenden. Beleggers als de hedge fund manager Carl Icahn, die vorig jaar zijn eigen aandeelhoudersbeweging Shareholders Square Table is gestart, zijn daar erg blij mee. Icahn heeft Apple, die al meer dan 100 miljard dollar aan de aandeelhouders heeft uitgekeerd, zelfs publiekelijk opgeroepen om nóg meer aandelen terug te kopen.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs vindt dat echter geen goede strategie meer, is te lezen op Bloomberg. "U.S. equity valuations look expensive on most metrics," aldus Goldman. Normaliter zijn buybacks bedoeld om een ondergewaardeerd aandeel naar een redelijk niveau te trekken (hoewel dat natuurlijk altijd arbitrair is), maar nu worden de toch al hoge koersniveaus nog verder opgeblazen.

De mate waarin bedrijven eigen aandelen opkopen, is op het niveau van 2007. In plaats van share buybacks, kunnen Amerikaanse big corps beter meer aan M&A doen, redeneert Goldman.

M&A boom
Tsja, voorzichtig zijn met die aandelen. Goed punt. Maar naderen de M&A-prijzen ook niet ergens de alarmerende piekniveaus van zeven jaar geleden? Afgelopen maand is er in de Verenigde Staten voor 243 miljard dollar aan fusies en overnames gepleegd. 2015 kan zo een recordjaar worden in de hoeveelheid overnames en fusies, schreef Financial Times deze week nog. 

Wat dan te doen? Ondanks dat S&P 500-bedrijven in 2014 voor 553 miljard dollar aan aandelen opkoopprogramma’s (dus dividend nog niet eens meegerekend) hebben uitgegeven, hebben zij nog steeds zo’n 1,5 biljoen dollar aan cashgeld op de plank liggen.   

Is een adviseur of bestuurder al op het idee gekomen om al die knaken gewoon te investeren? Dus echt investeren – geen beurskoersen oppompen of andere bedrijven opkopen, maar geld stoppen in de eigen onderneming. Denk aan R&D, infrastructuur, werknemers, productiemethoden, enzovoort.

Brief van Blackrock
Jawel, het opperwezen aller kapitaalmarkten, de CEO van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, schreef twee maanden geleden een brief naar alle CEO’s van de grootse Amerikaanse bedrijven met precies die boodschap: stop met buybacks en begin met investeren in innovatie, werknemers en capital expenditures. Larry Fink maakt zich zorgen om de lange termijn van zijn beheerde vermogen, dat een waarde vertegenwoordigt van zo’n 4,5 biljoen dollar.  

Misschien is dat niet zo’n gek idee. Of wil de 79-jarige Carl Icahn niet dat Apple ook over tien jaar nog steeds innovatieve iPhones bouwt?    

 

Gerelateerde artikelen