M&A Awards 2018: feesten voor de omslag

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:13
Bijna 1.000 rainmakers verzamelden zich op een ijskoude donderdagavond in de Beurs van Berlage voor de jaarlijkse hoogmis van de Nederlandse fusie- en overnamewereld: de M&A Awards. 23 prijzen waren er te verdelen dit jaar.

De M&A Awards, het enige feest in de polder waarbij meer dan de helft van de mannelijke bezoekers in staat is een vlinderdas te strikken. Bij alweer de 19e editie van het prijzengala, dit keer mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Ansarada, waren er 23 kleinoden te verdelen. Tien minder dan een jaar eerder, maar zoals iedere M&A’er weet. Snoeien doet (hopelijk) bloeien.

Bekijk ook: de foto's van de M&A Awards 2018
Lees ook: alle Winnaars van de M&A Awards 2018
Lees ook: Interview – wat doet Boekhoorn in 2019 met HEMA

Lees ook: Verkoop NLE ‘Best Deal Mid-Market’, Swinkels: Úit de energie, ín de filmwereld
Lees ook: Myrthe van Bijsterveld en Richard Witvliet zijn dé M&A-talenten van 2018

Marcel Boekhoorn over de HEMA-deal

De 750 dinergasten, meer passen er niet in de spijszaal van het beursgebouw, werden tegen het avonduur feestelijk ontvangen bij een door ABN AMRO Escrow & Settlement aangeboden champagnereceptie. De opbrengsten gaan naar Stichting Opkikker, zij bezorgen gezinnen met een langdurig ziek kind een fantastische en zorgeloze dag! Na onder genot van de bubbels te hebben gekeuveld over de laatste deals werd men vriendelijk verzocht de in kerstsfeer gehulde feestzaal te verruilen voor de dinerzaal. Was het een collectief autoriteitsprobleem of M&A’ers hebben massaal het adagium ‘zitten is het nieuwe roken’ omarmd? Hoe dan ook, feit was dat de voice-over de dinergasten moeizaam tot zitten kon dwingen. Gek genoeg waren de swingende klanken van koperkwintet K.O Brass voor velen het teken om een zittende positie aan te nemen. Zo konden de in tux en galajurk gestoken gasten welkom geheten worden door presentatrice en gastvrouw Leonie ter Braak (normaliter te bewonderen bij zakenzender SBS 6).

Volkert Doeksen (Senior Advisor, Carlyle Group), Hans de Vriese (Director planning and transformation, AkzoNobel), Charlotte van Meer (Director Legal Corporate, AkzoNobel) nemen award in ontvangst

Beloning voor Boekhoorn

Samen met communitymanager Ezri Blaauw en M&A-hoofdredacteur Willem van Oosten nam zij de aanwezigen mee door het afgelopen dealjaar. Het duo legt uit dat het met ruim 749 transacties een mooi jaar was, maar dat men desondanks achterloopt op 2017 toen er 917 transacties werden voltooid. Alleen als de aanwezigen in de laatste twee weken nog 200 deals closen met een waarde van €55 miljard wordt het vorige jaar op alle fronten overtroffen. Blaauw vertelt dat er vanuit de M&A-gemeenschap de wens bestond om een persoon in het zonnetje te zetten voor zijn getoonde lef als ondernemer en investeerder. Vandaar dat dit jaar een M&A Award ‘Best Entrepreneur’ wordt uitgereikt aan Marcel Boekhoorn voor de gedurfde overname van het soms onverkoopbaar geachte Hema. Dankzij de dierentuineigenaar kwam de warenhuisketen voor het eerst in vijftien jaar weer in Nederlandse handen. De in feestelijk oranje gestoken Boekhoorn gaf aan blij te zijn dat hij na drie pogingen Hema toch in bezit heeft kunnen krijgen. Ter Braak merkte op dat Boekhoorn bij de persconferentie blij keek als een twaalfjarig kind. Iets wat volgens de immer goedgeluimde ondernemer een logisch gevolg was van het overnemen “van het mooiste bedrijf van Nederland”. Hem uitroepen tot de ‘Held van Hema’ kwam volgens Boekhoorn iets te vroeg. “Dat moet ik de komende jaren maar bewijzen.”


Harald Swinkels van de Nederlandse Energiemaatschappij

Vervolgens was het tijd om de eerste acht awards voor gewone stervelingen uit te reiken. De prijs voor beste deal, de enige award die bij alle edities is uitgereikt, ging dit jaar naar Carlyle & GIC voor hun begeleiding bij de afsplitsing van de chemiedivisie van AkzoNobel. Unicorn Adyen ging aan de haal met de beker voor Best ECM Deal. Figuurlijk dan: want helaas was niemand van de betaaldienstprovider in de gelegenheid om de prijs op te halen. Dat gold niet voor Harald Swinkels die beslag legde op de award voor Best Deal Mid-Market voor de overname van de Nederlandse Energie Maatschappij door Nuts Groep. Hij vertelde dat het afscheid van NLE een heftig moment was, maar dat hij inmiddels met veel enthousiasme de (reclame)filmwereld was ingedoken. De prijs voor Best M&A House ging dit jaar naar Rothschild. Sander Griffejoen en Bastiaan Vaandrager keken terug op een fantastisch dealjaar waarin ze meer dan 20 transacties hebben gecomplementeerd.


Zoran van Gessel van Bencis Capital Partners


Sander Griffejoen en Bastiaan Vaandrager van Rothschild

Komend jaar wordt het doorbijten

De eerste prijzenregen werd gevolgd door een gemarineerde brandade van kabeljauw met zeekraal. Met de mediterrane specialiteit achter de kiezen was het tijd voor de volgende zeven awards, waaronder die voor Best Family Office. Deze trofee is dit jaar een prooi voor NPM Capital. De investeringspoot van SHV maakte een dag voor de M&A Awards bekend dat het de educatieve dienstverlener Iddink voor 277 miljoen euro te hebben verkocht aan Sanoma. Ter Braak wilde weten of dit een reden was om na de Awards door te zakken op het Rembrandtplein. Daarop luidde het antwoord dat het team van NPM Capital altijd succesvol is in feestjes vieren op het Rembrandtplein. Waterland ging er vandoor met de titel voor Best Private Equity House. Hans Scheepers, vermaard om zijn glazen bol, voorziet een zwaar 2019. De managing partner denkt dat de markt momenteel op zijn top zit en dat het komend jaar een kwestie van doorbijten wordt.


Hans Scheepers van Waterland Private Equity

Doorbijten mochten de gasten ook in het winterse hoofdgerecht inclusief hachee van kippendijen, groene asperges en rode biet. Een combinatie die een uitstekende opmaat naar de derde awardronde bleek. Wederom waren er zeven tombstones te verdelen. Het is te hopen dat Bastiaan Vaandrager van Rothschild een riante schoorstenmantel heeft, want hij mocht voor de vijfde maal de award voor Best M&A Advisor meenemen. Ter ere van het lustrum mocht de vaak in Londen verblijvende adviseur zijn visie geven op de nakende Brexit. Hij sprak de hoop uit dat de Britten verstandige keuzes maken. In ieder geval is Vaandrager verheugd dat Theresa May op haar plek mag blijven zitten. Eric Wijs van Lincoln International sleepte voor de tweede keer de prijs voor Best M&A Advisor Mid Market in de wacht. Gevraagd naar de mooiste deal van het jaar gaf hij te kennen dat “de laatste deal altijd de mooiste deal is”.


Sake Bosch van Prime Ventures

Familie- en modellenliefhebbers

Sincerius-man Joost Siemensma completeerde dit jaar niet alleen zijn honderdste deal, maar nam ook voor het eerst de M&A Award Best Transaction Services Award mee. Toch had hij een klein kritiekpuntje voor de organisatie. De modellen waar de dealmakers in andere jaren mee op de gevoelige plaat konden werden node gemist, ondanks dat hun leegte grotendeels werd ingevuld door de charmante Leonie ter Braak. Zij vroeg familieman Bram Caudri hoe hij het had geflikt om twee jaar na zijn benoeming tot partner al een prestigieuze award in de wacht te slepen. Caudri was overrompeld, omdat hij in de veronderstelling was dat winnaars altijd van tevoren weten dat ze gaan winnen. De Houthoff-partner bleek niet alleen een familieman, maar ook een teamspeler. De award was volgens hem een collectieve prestatie.


Eric Wijs van Lincoln International


Bram Coudri van Houthoff

Alle winnaars werden door de presentatrice nogmaals op het podium geroepen voor een groepsfoto. Het dessert van witte chocolade met bitterkoekjes was verrijkt met een drupje Schrobbelèr. Een kruidenlikeurtje uit de Kruikenzeikerstad met een die naam verwijst naar de vergane Tilburgse textielindustrie. Voor de feestgangers stond echter alles behalve vergane glorie op het programma. Nadat de M&A Awards de afgelopen jaren waren opgeluisterd door ervaren artiesten als Lee Towers, Ruth Jacott en Anita Meyer, was er dit jaar ruim baan voor jong zangtalent Maan.


Loyens & Loeff/Bols Cocktailbar


Maan zingt collega-hemellichamen van het firmament


Feesten met Maan

Ellebogen naar de cocktails

De zaal werd echter eerst opgewarmd door een DJ en trompettist Wouter Bossen, die u uiteraard niet moet verwarren met de bijna gelijknamige dealmaker die tien jaar geleden in dienst van het Nederlandse volk een M&A-huzarenstukje uithaalde. In de feestzaal werden ook de laatste drie awards uitgereikt. De Young Talent Award was dit jaar voor het eerst onderverdeeld in twee categorieën. Richard Witvliet van Houthoff won de Young M&A Lawyer Award. Bij de jonge adviseurs zette Myrthe van Bijsterveld de zegereeks van de Rabobank (Niels Jonker en Peter de Kluijver wonnen de laatste twee jaar) voort.


Young talent Richard Witvliet van Houthoff triomfeert

Na het uitreiken van de laatste awards was het aan Maan om haar collega-hemellichamen van het firmament te zingen. Iets wat glansrijk lukte met een mooie mix van haar eigen oeuvre en werk van artiesten als Beyoncé en Andre Hazes. Ondertussen probeerde menig M&A’er middels een sluiproute de rij bij de Loyens & Loeff/Bols Cocktailbar te passeren. Iets wat door de attente cocktailshakers een onmogelijk missie bleek. Terwijl de DJ en trompettist de laatste anderhalf uur voor de muzikale omlijsting zorgden werden winnaars gefeliciteerd en gingen de visitekaartjes gretig van hand tot hand. Volgend jaar bent u natuurlijk in december van harte welkom bij de 20e editie van de M&A Awards. Geef het thuisfront alvast door dat u op 12 december 2019 niet aanschuift.


De winnaars

Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken? Maximaliseer uw kans op succes. 3 tips:

1. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari 2019
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2019? Wie is bezig met welke deal? Wie wil verkopen en wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het tijdens de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst bij Houthoff in Amsterdam. Proost op een succesvol 2019. Meld u aan via MenA.nl.

2. Vind de beste adviseurs in de Top 1000 Dealmakers 2019
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos de Top 1000 Dealmakers 2019 (330 pagina’s!). Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. De Top 1000 Dealmakers geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis en meer deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u M&A Fora, M&A Masterclasses, M&A Insight, Database & League Tables, M&A Magazine en de Top 1000 Dealmakers. Word nu lid voor meer kennis en meer deals. Meld u aan via MenA.nl.

Gerelateerde artikelen