Luciferfabrikant prooi voor Philip Morris

Aankoop van Swedish Match past in strategie van meer rookvrije producten.

Tabaksconcern Philip Morris wil de Zweedse concurrent Swedish Match overnemen voor 15 miljard euro. De Zweden hadden begin deze week de overnamegeruchten bevestigd. De leiding van Swedish Match heeft aandeelhouders een positieve aanbeveling gedaan over de deal. 

Buiten Zweden is het bedrijf vooral bekend als producent van de lucifers van Union Match. In Zweden kent men de onderneming als fabrikant van populaire kauwtabak snus, dat in de rest van de EU verboden is. Ook produceert de in de VS populaire nicotinezakjes en de in Zweden. Het Zweedse bedrijf heeft als visie een “wereld zonder sigaretten”. 

Philip Morris International, eigenaar van vijf van de vijftien grootste sigarettenmerken, wil zijn assortiment al langer uitbreiden met rookvrije producten vanwege de dalende verkoop van sigaretten. Bijna een derde van de netto-inkomsten kwam vorig jaar van rookvrije producten, tegenover nul in 2015. Tegen 2025 moet meer dan de helft van de netto-inkomsten van Philip Morris van deze producten komen.

Gerelateerde artikelen