Loyens, Nauta en Axeco adviseren bij investering HAL in Coolblue

Hoewel het nieuws de avond vóór 1 april bekend werd, is de investering van HAL Investments in Coolblue zeker geen grap. Advocatenkantoor Loyens & Loeff en corporate finance-boutique Axeco adviseerden de aandeelhouders van Coolblue. HAL kreeg juridisch hulp van Nautadutilh.

Axeco is het corporate finance-kantoor dat door Coolblue werd ingeschakeld. Vorig jaar september werd Axeco opgericht door John Hak, de oud-CEO van zakenbank Kempen.    

Coolblue, een succesvolle online winkelformule in elektronicaspullen, zocht naar een vierde aandeelhouder. Uiteindelijk leidde deze zoektocht naar de beursgenoteerde Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL, die een belang van 20% neemt voor een onbekend bedrag. 

"De afgelopen jaren zijn we wekelijks gebeld, ge-appt, aangeschreven, benaderd en getelefoneerd door allerhande partijen die geïnteresseerd waren in een intieme samenwerking," aldus aandeelhouder en directeur Pieter Zwart. "We hebben er adviseurs bij gehaald, heel veel gesprekken gevoerd in de markt en lijstjes gemaakt. En op ieder lijstje stond iedere keer weer dezelfde naam bovenaan."

Dat was dus HAL Investments.  

HAL als kennispartner
Voor "het geld" hoefde Coolblue het "niet te doen", liet Zwart weten. Coolblue financiert zijn groei al jaren vanuit de winst. Zwart richtte Coolblue in 1999 op, samen met zijn compagnons Paul de Jong en Bart Kuijpers. Zij waren tot dusver de enige drie eigenaars. De komst van het beursgenoteerde HAL als vierde aandeelhouder moet zorgen voor verdere professionalisering, met name op bestuursniveau. 

Sinds de oprichting is Coolblue naar een personeelbestand gegroeid van 1600 werknemers en een omzet van 555 miljoen euro.  

"We zijn de laatste jaren heel hard gegroeid, en zijn op veel terreinen veel professioneler geworden. Maar op het gebied van governance en toezicht kunnen we nog wel wat stappen zetten. Daarnaast kan HAL meedenken over vervolgstappen, bijvoorbeeld uitbreiding Europa in."

Coolblue naar de beurs?
Op termijn wil Coolblue wellicht ook zelf naar de beurs. "Maar dat is iets voor later, als we groot zijn", zei Zwart. Voorlopig is hij naar eigen zeggen vooral blij een vierde aandeelhouder te hebben gevonden die volledig achter de strategie en filosofie van Coolblue staat.

HAL heeft ervaring met het uitrollen van Nederlandse bedrijven in het buitenland en met het naar de beurs brengen van ondernemingen. Zo bracht HAL vorig jaar nog optiekketen Grandvision naar EuronextAmsterdam. 

Zie hieronder het filmpje waarin Pieter Zwart het nieuws voor het eerst deelt met de werknemers:

Gerelateerde artikelen