Lotus gaat via een SPAC naar de Nasdaq

De Chinese eigenaar bracht eerder Volvo en Polestar naar de beurs.

Het Britse sportwagenmerk Lotus gaat dit jaar naar de beurs. De Chinese moeder Geely wil een notering aan de Nasdaq. De bedoeling is om dit te doen via een SPAC, de L. Catterton Asian Acquisition Corp, van het gelijknamige beurshuis en het Franse luxe-imperium LVMH. 

De Chinese moeder denkt dat Lotus 5,4 miljard dollar waard is bij de beursgang. Tien procent van de aandelen gaat naar de beurs en komt in handen van de SPAC. Geely voegt daar nog eens 100 miljoen dollar aan toe. De rest van de aandelen blijft in handen van Geely. 

Het Chinese bedrijf nam Lotus vijf jaar geleden over van het Maleisische Proton. Het befaamde automerk was destijds zieltogend. De Chinese investeerder heeft 3,4 miljard euro in het merk gestoken, waarmee een eerste elektrisch model werd ontwikkeld. 

Lotus is bepaald niet de eerste bouwer van elektrische auto’s die via een SPAC naar de beurs gaat. Ook nieuwe merken als Rivian, Nikola, Lucid en Arrival deden dat, ook al rolden er daar nog amper auto’s van de band. Na aanvankelijke waardestijgingen maakten hun noteringen een snoekduik

Geely is niet onbekend met beursgangen. In 2021 bracht het Volvo Cars naar de beurs van Stockholm tegen een waardering van twintig miljard euro. Sindsdien is de waarde met een derde gedaald naar 13,5 miljard euro. Vorig jaar volgde de beursgang van Polestar, de dochter van Volvo die elektrische auto’s produceert. Ook deze beursgang verliep via een SPAC. 

Geely is verder een grote aandeelhouder in Mercedes-Benz en sinds vorig jaar van het kwakkelende automerk Aston Martin. 
 

Gerelateerde artikelen