“Lokale aanwezigheid is cruciaal”

Een jaar na zijn entree bij M&A-boutique Alantra spreekt M&A Community Manager Ezri Blaauw met Lodewijk Sodderland aan het Museumplein in Amsterdam over de nieuwkomer.

De financiële crisis in Spanje kwam achteraf voor een partij als één geschenk uit de hemel. Investeringsbank N+1 kreeg de zware maar mooie taak om de financiële sector te herstructureren. Toen de klus was geklaard, besloot de van origine Spaanse bank in 2010 het buitenland te veroveren. Die plannen kwamen in een stroomversnelling door de fusie met C.W. Downer, een in Boston gevestigde investeringsbank, waaruit in april 2016 het nieuwe bankingplatform Alantra het licht zag.

Mondiaal actief, lokale aanwezigheid
Na alle grote Europese steden en onder meer ook Boston en Shanghai, zette Alantra een jaar geleden ook voet aan wal in Nederland. De aanstelling van voormalig ABN AMRO-dealmaker Lodewijk Sodderland onderstreept de serieuze ambities van de M&A-boutique in Nederland.

“In de huidige markt moet je mondiaal actief zijn, lokaal overal zitten en internationale sectorteams hebben”, zegt Sodderland op het kantoor aan het Museumplein. Precies een jaar geleden waagde hij de overstap van ABN naar Alantra om het Amsterdamse kantoor op te bouwen. “Een aantal boutiques is in korte tijd geïntegreerd en we zijn snel uitgebreid naar verschillende landen”, zegt hij over de snelle ontwikkeling van de M&A-boutique. Daardoor is Alantra in zeven jaar tijd uitgegroeid naar meerdere vestigingen in meer dan twintig landen met ruim 280 bankiers.

Meest recent is het kantoor in Brussel geopend, waar Alantra enkele maanden geleden is neergestreken. “Lokale aanwezigheid is cruciaal”, vertelt Sodderland. “België kent een andere markt dan Nederland, dat vergt een andere aanpak. Zo leidt nu het voormalige hoofd Corporate Finance bij BNP Paribas het Brusselse kantoor”. Dat is de Vlaming Wim Goossens, samen delen ze een verleden bij ABN.

Cross-borderdeals 
“We hebben er bewust voor gekozen om als investeringsbank niet samen te werken met de asset-managementtak in Spanje”, vertelt Sodderland over de relatie met Madrid. “Zo voorkom je conflicten.” In Amsterdam richt Alantra zich op corporate-finance-opdrachten. “Het grootste deel is fusies en overnames”, zegt de dealmaker.

Alantra plukt de vruchten van het grote internationale netwerk. Sodderland geeft aan dat nu al ongeveer 50 procent van de deals cross-border zijn, en hij verwacht dat het aantal dit jaar opnieuw zal toenemen. “Waar concurrenten samenwerkingsverbanden hebben, vormen wij echt één partnership”, vertelt Sodderland over de hechte band tussen de Alantra kantoren wereldwijd. Directe concurrentie krijgt Alantra onder meer van Rothschild, William Blair, maar ook Lincoln, waar Eric Wijs de Nederlandse divisie leidt.

Q-Park, TMG en Biogran
De transacties waar Alantra onlangs aan mee heeft gewerkt, hebben een hoog grensoverschrijdend gehalte. Neem de miljardenverkoop van het Nederlandse Q-Park aan grootmacht KKR uit de Verenigde Staten in mei, de overname van TMG door het Belgische Mediahuis of de 67 miljoen-deal van het Spaanse Biogran dat werd gekocht door Wessanen eind vorig jaar. In sommige deals heeft Alantra te maken met wel vier nationaliteiten.

“Biogran was een typische deal voor ons”, zegt Sodderland. “Onze Spaanse collega’s kenden de verkoper (het Madrileense private-equityhuis Nazca) goed. Vervolgens merkte iemand vanuit Nederland in het internationale sectoroverleg op: "Biogran zou uitstekend passen bij Wessanen". Dat heeft beide partijen aan tafel gebracht”, zegt hij. Alantra stond in deze transactie verkoper Nazca bij.

Bijkomend voordeel van een breed internationaal netwerk is dat sectorexpertise nooit ver weg is. Als voorbeeld haalt Sodderland de Duitse automotive-industrie aan. “Onze Duitse partners hebben veel ervaring in deze sector, in Nederland hebben we dat minder. Die partners kunnen we altijd raadplegen. Zo komen we bij verschillende partners per subsector terecht en zij bij ons”, aldus Sodderland.

M&A-boutique Alantra zit sinds augustus 2016 gevestigd aan het Amsterdamse Museumplein. Lodewijk Sodderland leidt samen met de Belg Mark Pensaert het Nederlandse kantoor. Wereldwijd heeft het bankingplatform in drieënhalf jaar tijd ongeveer 170 transactie gesloten met een geaggregeerde dealwaarde van 18,3 miljard euro. Alantra adviseerde bij ongeveer 45 transacties over schuldfinanciering ter waarde van 20,3 miljard euro.

Lees ook:
Zakenbank J.P. Morgan doet grootste deals H1 2017
5 problemen van high-frequency trading

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen