Linklaters past beloningsmodel aan
Advocatenkantoor Linklaters kondigde deze week aan dat partners niet meer uitsluitend beloond zullen worden op basis van anciënniteit. Het is het laatste grote Engelse advocatenkantoor dat het zogenaamde lockstep-model afschaft dat ook in Nederland is gevestigd.
In plaats daarvan op wordt de beloning bij bij Linklaters gebaseerd op prestatie en kwaliteit. Vorige week deed Cravath, Swaine & Moore, een van de elitefirma's van Manhattan, een soortgelijke stap.
Ooit gold het lockstep-model als algemeen uitgangspunt voor de beloning van partners. Leeftijd en de lengte van het dienstverband bepaalde de beloning. Verreweg de meeste bedrijven zijn hiervan afgestapt, omdat het verband tussen prestatie en beloning ontbrak.
Linklaters en Cravath zijn overgestapt op een hybride beloningsmodel dat bekendstaat als de ‘gemodificeerde lockstep’. De aanleiding is dat het aloude lockstep-model nadelig werkt voor het binnenhalen van talent. Niemand wil nog werken bij een kantoor waarin je als instapper onderaan de beloningsladder staat, ondanks je verdiensten.
Aanhangers vrezen dat het loslaten van het lockstep-model de bijl is aan de wortel van het partnermodel. Loyaliteit aan het kantoor zou erdoor verdampen.
De Financial Times wijst op een paar firma's die lockstep behouden als beloningsmodel, en er zelfs een deugd van maken. Dat zijn Slaughter and May in Londen en Wachtell Lipton Rosen & Katz in New York.