Bandenrecycler Black Bear wil uitbreiden

Black Bear, een Nederlands bedrijf dat oude autobanden een tweede leven geeft, heeft 11 miljoen euro opgehaald. Het geld is bedoeld om uit te breiden.

Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

De investering wordt gedaan door een consortium van vier partijen, waaronder het ING Sustainability Fund, een duurzaam fonds met een omvang van 100 miljoen euro stelt 'ettelijke miljoenen' beschikbaar. Andere investeerders zijn SCG, een beursgenoteerd conglomeraat uit Thailand en de uit Nederland afkomstige durfinvesteerders Social Impact Ventures en 5square.

Carbon black

Black Bear produceert in Nederweert in Limburg op duurzame wijze de zeer vervuilende grondstof 'carbon black'. Dit zwarte poeder zorgt ervoor dat banden niet te warm worden en de structuur van het rubber verbetert, maar het wordt ook gebruikt voor coatings, pigmenten en inkt. Waar bij traditionele productiemethoden 2,5 kilo olie verbrand wordt voor 1 kilo van het zwarte poeder, is dat proces bij Black Bear klimaatneutraal. De onderneming heeft zo'n dertig betalende klanten en levert zijn pigment onder meer aan AkzoNobel voor de ontwikkeling van poedercoatings.

De markt van carbon black heeft een omvang van 14 miljard euro en groeit ieder jaar met zo'n 5%.

Gerelateerde artikelen