Life Science Partners investeert in overnameprooien voor ‘big pharma’

“Om de rommel van de rest te onderscheiden moet je investeren in kennis”, zegt Martijn Kleijwegt tijdens een inspiratiesessie op CFO Day. De managing partner van het private equity bedrijf Life Sciences Partners (LSP) weet dat je beslagen ten ijs moet komen als je succesvol wil investeren in een hoog technologische omgeving als de biotech en pharma sector.
Om te voorkomen dat LSP investeert in rommel wordt een potentiële investering onderworpen aan een scientific en technological due diligence. Voor deze onderzoeken heeft LSP de expertise in eigen huis. Van de zeventien medewerkers hebben er twaalf een PhD. Om toegang te blijven houden tot de beste kennis onderhoudt LSP samenwerkingen met twaalf universiteiten waaronder prominente instituten als Harvard, het MIT en de Universiteit van Wageningen.
Het grootste deel van de investeringen van LSP is gericht op de sectoren biotech en pharma. Deze sectoren staat voor grote uitdagingen, waar LSP met haar investeringen op inspeelt. Kleijwegt denkt dat nieuwe technologie de oplossing kan bieden voor de alsmaar stijgende kosten van de gezondheidszorg en voor zorgvragen die op dit moment nog onbeantwoord zijn.
De rol van bedrijven waar LSP in investeert wordt volgend Kleijwegt alleen maar groter. Hij onderscheidt vier trends waardoor de markt voor biotechnologie blijft groeien: de toenemende levensstandaard, een verouderende bevolking, een sterke toename van chronische ziektes en een ongezonde levensstijl met obesitas geralateerde ziektes als gevolg. 
 
Big pharma 
 
De farmaceutische industrie probeert aan te haken bij de groeiende rol van biotech. Grote farmaceutische bedrijven kopen kleine biotechbedrijven om hun pijplijn van geneesmiddelen te vullen. Het moment dat een grote farmaceut instapt is voor LSP het moment om afscheid te nemen van een investering. 
Een bekend voorbeeld van een succesvolle investering van LSP is de Leidse vaccinfabrikant Crucell. Tijdens de discussie volgend op de presentatie van Kleijwegt waren er veel mensen geïnteresseerd in de Crucell-overname door Johnson & Johnson. Volgens Kleijwegt was het een logische stap voor het management om Crucell in 2010 te verkopen aan de Amerikaanse farmaceut. Ook voor de Amerikanen was het een goede zet, maar wel een dure. “Naar mijn idee was Crucell overpriced”, aldus Kleijwegt.  
Sinds haar oprichting heeft LSP in totaal $1 miljard verzameld om te investeren in biotech, farma, food, agri en gezondheidszorg. Kleijwegt investeert met zijn collega’s jaarlijks in meer dan 700 bedrijven. Het bedrijf heeft kantoren in Amsterdam, München en Boston.
Kleijwegt verliet het schip de SSR Rotterdam, de locatie van CFO Day 2012, niet zonder lege handen. Na zijn presentatie werd hij gelijk aangeschoten door een vertegenwoordiger van een groot farmaceutisch bedrijf en een financieel directeur met een investeringsvoorstel. Wellicht kunnen we binnenkort een nieuwe biotechdeal verwachten.
 
Gerelateerde artikelen