Lichte stijging verkoopprijzen MKB-bedrijven

Er heerst optimisme en voorspoed in de dealmakerij rondom het midden- en kleinbedrijf. Afgelopen jaar verkochten meer DGA's en andere aandeelhouders hun onderneming ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van de Overname Barometer die overnameplatform Brookz onlangs presenteerde. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 214 fusie- en overname-advieskantoren (ongeveer 900 adviseurs) die samen meer dan 90 procent van de MKB-overnamemarkt vertegenwoordigen (bedrijven met een omzet tussen de 0,5 en 25 miljoen euro).

In dit onderzoek zijn 369 verkooptransacties uit de afgelopen zes maanden onder de loep genomen. Daarvan had iets meer dan de helft een verkoopprijs van 2,5 miljoen euro. De dealwaarde van ongeveer een op de vijf bedrijven schommelde tussen de 2,5 en 5 miljoen euro, 10 procent tussen de 5 en 7,5 miljoen euro en 7 procent laveerde tussen de 7,5 en 10 miljoen euro. Van de MKB-bedrijven werd 17 procent voor meer dan 10 miljoen euro verkocht.

Bouwsector
Uit het rapport blijkt tevens dat de verkoopprijzen in alle sectoren (behalve in de detailhandel) in het afgelopen half jaar zijn gestegen. IT-ondernemingen kregen de hoogste waardering opgeplakt: gemiddeld zes maal de brutowinst.

Een opvallend sterke stijger is de bouw- installatietechnieksetor. Geheel verrassend noemt Floyd Plettenberg van Brookz deze ontwikkeling niet. "De bouwsector zit al enige tijd in de lift, wat nu ook zijn effect heeft op de prijzen die betaald worden. Bouwondernemingen die de crisis ternauwernood hebben overleefd kiezen voor verkoop nu de waarde van hun bedrijf weer iets is gestegen," Plettenberg meent dat er in deze sector het afgelopen half jaar maar liefst 60 procent meer transacties plaatsvonden dan dezelfde periode een jaar eerder. 

Ook de vooruitzichten voor de rest van 2017 zijn volgens het overnameplatform rooskleurig. De deelnemende M&A-advieskantoren geven gemiddeld een 7,8 voor het verwachte overnameklimaat in de tweede helft van dit jaar, 0,2 procentpunt hoger dan het cijfer dat voor de eerste zes van maanden van 2017 werd uitgedeeld. 

 

Gerelateerde artikelen