Lexence, JSA en KPMG landen nieuwe private equity overname Avedon

Avedon Capital Partners investeert tientallen miljoenen euro┬┤s in fabrikant van sorteersystemen VanRiet. Corporate finance adviseur Improved bracht de partijen bij elkaar. Lexence, KPMG en JSA Tax adviseren Avedon. Advocatenkantoor Van Doorne adviseert VanRiet. Het is het de vierde investering uit het fonds van 200 miljoen euro dat is 2013 is geclosed. Avedon financiert de deal volledig met eigen vermogen.
"Wij zijn allergisch voor te veel leverage", zegt private equity manager Michel Verhoog van Avedon Capital Partners. Avedon kijkt bij iedere deal of het nodig is om vreemd vermogen aan te trekken voor de financiering, maar gaat niet verder dan 2 tot 3 keer de EBITDA. Er kleven grote nadelen aan vreemd vermogen. "Als je een deal financiert zonder vreemd vermogen dan ben je niet overgeleverd aan de grillen van een bank. Als wij additioneel willen investeren kunnen wij dat gewoon doen. We hoeven niet te overleggen om nieuwe regeltjes voor bankconvenanten op te stellen."
Corporate finance adviseur Frank Verbeek van Improved heeft Avedon geintroduceerd bij VanRiet. Het team van Avedon werkt bij de investering samen met een onder andere Luc Habets van Lexence voor het juridisch advies en de juridische due diligence. Gijs van Reen van KPMG verzorgde de financiële due diligence en Rowdy Schouten van JSA Tax onderzocht de fiscale aspecten van de deal. M&A advocaat Thijs Clement van Van Doorne adviseerde directeur Rik van den Boog van VanRiet. 
Met het nieuwe investeringskapitaal gaat VanRiet de capaciteit voor toekomstige groei uitbreiden. Een groot deel van het geld wordt geïnvesteerd in R&D, sales en engineering. Verhoog ziet twee mooie drivers van groei voor de fabrikant van sorteersystemen. De sterke groei van online bestellingen en verdere automatisering. De markt voor de afhandeling van online bestellingen groeit gestaag door en bedrijven als UPS, DHL en TNT maken veel gebruik van sorteersystemen. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die sorteersystemen en lopende banden introduceren in hun bedrijfsprocessen. "Er zijn nog steeds fabrikanten van autobanden die banden handmatig met karretjes vervoeren. Dat kan met transportbanden veel sneller en veiliger", zegt Verhoog.
Avedon Capital Partners heeft nog voldoende geld om te investeren in nieuwe deals. "We hebben in 2013 een fonds van 200 miljoen geclosed. Hiervan hebben we minder dan de helft gebruikt voor vier investeringen. Ik verwacht dat wij nog vijf tot zes deals gaan doen met het resterende bedrag. Avedon capital Partners heeft een investeringshorizon van circa vijf jaar. 
Gerelateerde artikelen