Levine Leichtman heeft 100 miljoen voor Noord-Europese deals

Het Amerikaanse private equity-bedrijf Levine Leichtman Capital Partners heeft grote plannen. Wouter Snoeijers, de managing director van hun net opgestarte Nederlandse kantoor, heeft een fonds van 100 miljoen euro beschikbaar om te investeren in vier tot vijf bedrijven in Noord-Europa. Dat zegt hij in een gesprek met M&A Community-manager Ezri-Joy Blaauw.

Levine Leichtman Capital Partners (LLCP) is een grote private equity-investeerder uit Los Angeles en heeft een internationaal fonds van 1,65 miljard dollar. Begin dit jaar werd bekend dat LLCP een kantoor in Nederland heeft opgezet. Wouter Snoeijers, voorheen werkzaam bij PGGM en Permira, is aangesteld als managing director van deze Nederlandse vestiging. 

“Wij hebben 100 miljoen euro opgehaald om te investeren in private equity,” zegt Snoeijers tegen MenA.nl. “Deze investering past in het plan om een Europese fondsenfamilie te creëren. Wij zijn op zoek naar zowel bestaande private equity als naar bedrijven die nog niet in handen van private equity zijn.” 

Snoeijers gaat zich richten op het midden- en kleinbedrijf in sectoren met hoge marges, zoals onderwijs, health care, zakelijke dienstverlening en de lichte industrie. “Wij zijn op zoek naar markleiders in nichemarkten, die een sterk groeipotentieel hebben en een goede vrije kasstroom,” aldus Snoeijers.

Meer equity overhouden
LLCP Nederland gaat anders te werk dan traditionele private equity-maatschappijen, die meestal een meerderheids belang verwerven en actief op de stoel van de bestuurder gaan zitten. "Wij kunnen zowel een meerderheid- als minderheidsbelang nemen, maar zullen altijd een deel van onze investering in de vorm van schuldpapier doen. Dit zorgt ervoor dat managementteams meer equity overhouden dan met traditionele private equity."

"Wij zien onszelfs meer als een partner dan een leidinggevende van het managementteam. Entrepreneurs en managementteams die een buyout overwgen, kunnen bij ons aankloppen voor een minder verwaterend alternatief.”

PGGM
Snoeijers heeft een ruime ervaring in het private equity-universum. Bij PGGM, een van Europa’s grootste institutionele beleggers, leidde hij een investeringsprogramma ter waarde van twee miljard euro per jaar. Hij behoorde tot het senior team van de pensioenuitvoerder. Daarnaast werkte hij zeven jaar bij de Europese private equity-firma Permira in verschillende rollen, waaronder hoofd België en Nederland.

Op 22 april zal Wouter Snoeijers deelnemen aan het openingspanel op Het Private Equity Summit bij ABN AMRO. Meld je hier aan voor het Private Equity Summit 2015

Gerelateerde artikelen