Leonardo & Co, Loyens & Loeff en Stibbe dealmakers bij Belgische overname Delta Lloyd

Zakenbank Leonardo & Co en advocatenkantoor Loyens & Loeff adviseren de investeringsholding Amodo Groep bij de verkoop van de Belgische verzekeraar ZA Verzekeringen aan Delta Lloyd. Advocatenkantoor Stibbe adviseert Delta Lloyd bij de deal. Delta Lloyd financiert de deal met een aandelenemissie. ABN AMRO Bank en Morgan Stanley treden op als joint global coordinators en joint bookrunners voor de uitgifte. Allen & Overy verzorgt het juridisch advies bij de emissie.
"Het is de eerste verkoop van een verzekeringsmaatsschappij in de Benelux in 2013. Als sell-side adviseur hebben wij een limited auction proces opgezet dat vrij snel tot een succes heeft geleid. In mei was het eerste contact met de kopers, de signing volgde in september", zegt zakenbankier Ben Coumans. Hij geeft leiding aan het team van Leonardo & Co. Hij werkt onder andere samen met associate Johan Dubbeldeman. De overname is de zesde deal voor het Amsterdamse kantoor van Leonardo & Co. Eerder dit jaar waren de zakenbankiers betrokken bij de overnames van ATC, Funda, Workshop Bemanning en Robeco.
Het team van Loyens & Loeff staat onder leiding van partner Peter Callens. Hij werkt onder andere samen met associate Robrecht Coppens. Voor Delta Lloyd verzorgen Stibbe-advocaten Egbert Vroom en Wouter Brugma van Stibbe Amsterdam en Katrien Vorlat en Maarten van Staeyen van Stibbe Brussel het juridisch advies.
Dealmakers accelerated bookbuild offering
Delta Lloyd financiert de overname met een uitgifte van vier miljoen nieuwe gewone aandelen (in totaal 2,1% van het geplaatste kapitaal) via een accelerated bookbuild offering. Het team van Allen & Overy wat Delta Lloyd bijstaat staat onder leiding van Annelies van de Pauw. Zij werkt samen met Jetty Tukker, Jochem Beurskens en Ico Jalink.
ZA Verzekeringen is gespecialiseerd in overlijdensrisicoverzekeringen en heeft een bruto premie-inkomen van circa 50 miljoen euro per jaar. De overname van ZA Verzekeringen past in de strategie van Delta Lloyd Groep om in de Belgische markt te groeien als aanbieder van levensverzekeringen. De acquisitie draagt bij aan de versterking van de distributiekracht van verzekeringsproducten van Delta Lloyd in België. De distributieovereenkomsten die ZA Verzekeringen heeft met banken en met onafhankelijke makelaars worden toegankelijk voor Delta Lloyd. 
Delta Lloyd Groep wil ZA Verzekeringen integreren in de levensverzekeringstak Delta Lloyd Life, zodat de producten en het productontwikkelingproces van ZA bij kan dragen aan verbetering van de dienstverlening naar klanten en distributiepartners. 
Onno Verstegen, lid Raad van Bestuur Delta Lloyd Groep, is zeer te spreken over de nieuwe aanwinst: “Met deze acquisitie versterken wij onze distributiekracht in de Belgische markt. ZA Verzekeringen is een gezond bedrijf met mooie producten en vormt een goede aanvulling op onze activiteiten in België.” Volgens Jan Van Autreve, CEO Delta Lloyd Life, kan Delta Lloyd veel leren van ZA: “ZA Verzekeringen zal met haar kennis en ervaring kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Delta Lloyd Life als levensverzekeraar. Ik ben er van overtuigd dat de klanten van ZA Verzekeringen en Delta Lloyd profijt gaan hebben van deze samenwerking.” 
De partijen verwachten de transactie in 2013 af te ronden. Deze is onder voorbehoud van de goedkeuring van de Belgische toezichthouders. Na goedkeuring gaat de overname met terugwerkende kracht in per 1 januari 2013. 
Gerelateerde artikelen