Leger adviseurs bij controlled auction verkoop Attero aan Waterland
Zes financieel en juridisch advieskantoren zijn betrokken bij de controlled auction van Attero. Private equity bedrijf Waterland kwam als winnaar uit de bus en koopt het afval- en energiebedrijf voor 170 miljoen euro. De Brauw Blackstone Westbroek en Accuracy adviseren Waterland. ING en Houthoff Buruma zijn ingeschakeld door Attero en hebben een leidende rol in de auction. ABN AMRO en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn adviseren de verkopende aandeelhouders van Attero.
“Bij deze deal is de dealcertainty voor de verkopers vergroot met een locked box mechanisme”, zegt Martijn Arlman. De zakenbankier geeft leiding aan het team van ABN AMRO en werkt daarbij samen met Maarten Meurs, Max ter Linden en Floris Lyppens. Het team heeft het mandaat in de wacht gesleept met een pitch bij de aandeelhouderscommissie van Attero.
Het team van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn bestaat uit Steven van Dijk en Wouter Admiraal. Het de tweede grote deal voor het Haagse advocatenkantoor. Dat blijkt uit de M&A Database. Eerder dit jaar waren de advocaten betrokken bij de deelname van de NS in HTM voor 45 miljoen euro.
Investeringsmanager Hans Scheepers van Waterland Private Equity laat zich adviseren door een team van M&A partner Anja Mutsaers van De Brauw Blackstone Westbroek. ING-bankiers Rob van Veldhuizen en Robert Kelder adviseren Attero, waaronder algemeen directeur Pierre Vincent en financieel directeur Arno Luisman. Advocaat Jacques Kröner van Houthoff Buruma verzorgt het juridisch advies voor Attero.
Waterland- oprichter van Rob Thielen is te spreken over de voorgenomen overname. “Attero heeft een sterke activiteitenportefeuille op gebied van duurzame energie en verwerking van afvalstromen. Wij zien in de afvalverwerkingssector mogelijkheden voor verdere groei, gedreven door ontwikkelingen op gebied van onder meer afvalscheidingstechnologie en internationalisatie. We zien ernaar uit om samen met het management van Attero deze groei vorm te geven.”
De verkoop hangt al sinds 2009 in de lucht. Bij de verkoop van de aandelen van Essent en de afsplitsing van Attero, zijn aandeelhouders al tot de conclusie gekomen dat afvalverwerking, en daardoor een participatie in Attero, niet tot hun strategische kernactiviteiten behoort. Begin 2013 startte de aandeelhouderscommissie de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. In juni ging besluit het verkoopproces van start.