Leegloop van spacs van 75 miljard op komst

De 250 miljard beleggingen in spacs maakten de verwachtingen niet waar.

Spacs zullen de komende zes maanden voor 75 miljard dollar leeglopen. Dat komt omdat deze lege beurshulzen geen bedrijf hebben gevonden om over te nemen en daardoor de inleg van investeerders weer moeten teruggeven. In maart zal er nog een keer 36 miljard vrijkomen van spacs die er niet in zijn geslaagd om samen te gaan met een bedrijf van buiten de beurs.

Dat blijkt uit informatie van databureau Spac Research waar financiële media over publiceren. De Financial Times noemt de leegloop van spacs een overblijfsel van een extreme marktwaanzin van de afgelopen jaren. Het liquideren van spacs betekent een welkome geldinjectie voor veel beleggers die de laatste tijd zijn getroffen door verliezen op de beleggingsmarkt.

Een spac is een beursfonds dat is gevuld met geld van beleggers maar zonder onderliggende bedrijvigheid. Het doel is om met de vergaarde inleg een bedrijf over te nemen dat door de acquisitie ook aan de beurs genoteerd wordt, al dan niet onder het vaandel van de spac. Sinds begin 2020 hebben beleggers meer dan 250 miljard dollar gestoken in de blanco chequebedrijven, zoals spacs ook wel worden genoemd. 

Maar het enthousiasme is afgenomen na een reeks teleurstellingen en hardhandig optreden door regelgevers. Hedgefondsen behoorden tot de grootste investeerders in Spacs. 

De FT citeert een bron in de dealsector die stelt dat beleggers in spacs blij mogen zijn dat ze hun geld niet in een technologiefonds hebben gestoken. 

 

Gerelateerde artikelen