League Tables Q3, 2023: Deze law firms staan op kop

De Brauw blijft comfortabel op de eerste plek qua dealvalue en DeBreij qua dealvolume.

Het derde kwartaal zit erop en de League Tables zijn bijgewerkt. Hoewel er in Q3 een lichte stijging genoteerd werd, zit de M&A-markt nog niet helemaal op het oude niveau. M&A-advocaat Bas Mees van Rutgers & Posch ziet een lagere dealflow door de mismatch tussen waarderingen door verkopers en kopers. “Als er weer een economische trend zichtbaar wordt, met name wat betreft de renteontwikkeling, zal de nieuwe realiteit worden ingeprijsd en leiden tot een inhaalslag aan M&A transacties.”

De top 10 overzichten van de meest actieve en succesvolle law firms laten een aantal interessante verschuivingen zien.

Top 3 – Deal Value: De Brauw Blackstone Westbroek, NautaDutilh & Freshfields Bruckhaus Deringer

De dealwaarde-top 2 blijft ongewijzigd met De Brauw op de eerste plek gevolgd door NautaDutilh. Freshfields Bruckhaus Deringer en Clifford Chance verruilen positie 3 en 4.

Een grote transactie waar De Brauw bij betrokken was de afgelopen periode was de acquisitie van Eriks door Lone Star. Freshfields Bruckhaus Deringer adviseerde bij de acquisitie van vermogensbeheerder DIF Capital Partner door CVC als M&A Lawyer van de kopende partij. Ook adviseerde ze bij het ophalen van ruim 1 miljard euro aan kapitaal door biotechbedrijf Argenx. Een grote deal voor NautaDutilh was de investering van NPM Capital in Probo.

Loyens & Loeff (positie 6) adviseerde in het derde kwartaal o.a. Alliander bij de verkoop van Kenter aan APG en OMERS Infrastructure. “Ondanks de huidige geopolitieke situatie en hogere rentes verwachten wij nog steeds een interessant laatste kwartaal van 2023″, zegt M&A-advocaat Antoinette van der Hauw van Loyens & Loeff. “We zien dat bilaterale processen de overhand nemen en dat die doorgaans complexer van aard zijn. Specifiek in de private equity markt verwachten we dat recent ontwikkelde trends zich volgend jaar zullen doorzetten, zoals continuation fund-transacties en mogelijk verdere consolidatie van fondsbeheerders.”

Een heel goed kwartaal beleefde ook Allen & Overy. Het kantoor maakte de indrukwekkende leap van plek 12 naar positie 5 op de lijst. Ze waren onder meer legal adviseur van 3i Infrastructure bij de verkoop van Ardian aan Attero, een mega-deal van 1,5 miljard euro.

Top 3 – Deal Volume: DeBreij, CORP. & JB Law

Op het vlak van dealvolume staat DeBreij heel comfortabel op de eerste plek met 78 deals in 2023. Het in 2018 opgerichte kantoor was onder andere actief voor ING Corporate Investments, Invest-NL, VDK Groep, PIA Group en Capital A.

CORP. en JB Law maken de top 3 af. CORP. deed deals met o.a. AddSecure, Interstellar en Tikehau Capital en JB Law sloot in Q3 transacties voor o.a. Visma, Nobel Capital Partners en Sansidor.

Een van de grote stijgers in de lijst is Houthoff (van positie 8 naar 6). “De M&A markt in Nederland is behoorlijk steady gebleven”, zeggen Guillette van Grinsven en Bram Caudri van dit kantoor. “Er was weliswaar een terugval in de allergrootste transacties, maar daar lijkt het herstel alweer ingezet. Tegelijkertijd begint het aantal ‘distressed’ transacties en herstructureringen nu echt toe te nemen: de langverwachte golf die nu misschien echt gekomen is.”

Lees ook: De big four pakken de topposities in League Tables Q3 voor due diligence firma’s

Gerelateerde artikelen