League Tables 2023: De top in due diligence-dienstverleners

Qua dealvalue eindigt PwC op de eerste positie. Qua dealvolume KPMG.

De League Tables van 2023 zijn bekend. Het was een jaar met een hoog volume aan transacties dankzij een actieve mid-market.

“Na een voorzichtig begin hebben we vanaf Q2 2023 een grote deal flow gezien bij onze corporate klanten en private equity”, aldus Martijn Visser van Mazars. “Dit zet zich door in 2024 waarbij we ook steeds meer ESG in de due diligence integreren.”

De gerealiseerde dealwaarde lag echter net als in 2022 lager dan in piekjaar 2021. De reden hiervoor is dat het aantal mega-deals afnam door economische en geopolitieke onzekerheid en een financieringsmarkt die grotendeels op slot zat.

Toch vond er af en toe nog een miljardendeal plaats. Wat te denken van de overname van het in Rotterdam gezetelde graanverwerkingsbedrijf Viterra door het Amerikaanse Bunge, een deal van bijna zestien miljard euro. PwC deed het due diligence-onderzoek voor Vittera en eindigt daarmee op 1 als het gaat om totale dealwaarde.

Gaat het om dealvolume, dan komt KPMG ruimschoot op de eerste plek met 103 deals in 2023. Het kantoor wordt gevolgd door Deloitte en PwC.

“De uitdagende M&A omstandigheden van 2023 zullen naar verwachting voortduren”, blikt Michiel van der Kleij van KPMG vooruit naar het huidige M&A-jaar 2024. “Echter als gevolg van meer duidelijkheid over, of hopelijk een oplossing van, economische onzekerheden en geopolitieke onrust, zal de M&A activiteit in 2024 waarschijnlijk toenemen. Kopers zullen voorzichtig blijven, wat zal leiden tot uitgebreidere due diligence processen.”

Lees ook: League Tables 2023 bekend: De top 10 meest actieve adviseurs

Gerelateerde artikelen