Lakeman: AFM moet Scheringa van beurs weren

Ondernemer Dirk Scheringa hoort vanwege een tekort schietend ethisch besef niet thuis op de Amsterdamse effectenbeurs. De AFM en Euronext moeten hem daar weren. Dat stelt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI).

In een brief aan de besturen van de AFM en Euronext vraagt hij hen dringend een beursgang van Scheringa te voorkomen. Scheringa is voornemens om met zijn bedrijf CS Factoring naar de beurs in Amsterdam te gaan. Hij wil dat doen door een zogenoemde omgekeerde overname van het lege beursfonds Lavide.

In zijn brief aan de AFM en Euronext benadrukt Pieter Lakeman dat Scheringa als directeur en grootaandeelhouder van DSB met zijn bedrijfsvoering ‘de ethische toets der kritiek onvoldoende kon doorstaan’. Daardoor zijn volgens Lakeman duizenden gezinnen ‘in het ongeluk gestort’.

Het publiek werd door Scheringa bewust op het verkeerde been gezet en hij deed onjuiste en niet altijd betrouwbare mededelingen. De conclusie van Lakeman is duidelijk: "Een man met een dergelijke ethiek hoort niet thuis op de Amsterdamse effectenbeurs". De SOBI-voorzitter meent verder dat de onderneming van Scheringa geen toekomstperspectief heeft. Hij stelt dat CS Factoring nog geen vijf jaar bestaat, terwijl dat de minimumperiode is om een beursnotering te kunnen verkrijgen.

Verder beschikt het bedrijf nauwelijks over eigen vermogen. In de optiek van Lakeman is de kans aanwezig dat Scheringa straks opnieuw partijen/personen financieel zal benadelen. Ook is het denkbaar dat De Nederlandse Bank aan zal dringen op een strengere wetgeving op het gebied van factoring met als mogelijk gevolg het moeten staken van de werkzaamheden van CS Factoring.

 

Gerelateerde artikelen