Lager salaris en aandelen voor buitenlands talent startups

Startups mogen afwijken van beloningsregels die gelden voor buitenlands personeel. Jonge bedrijven met een innovatief karakter mogenĀ een lager salaris betalen aan buitenlands talent, aangevuld met een zogenaamde verplichte medewerkersparticipatie zoals aandelen.

Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Verblijfsvergunningen voor buitenlandse werknemers van startups wordt hiervoor speciaal aangepast.

De minister wil hiermee startups beter in staat stellen om buitenlands talent aan te trekken, dat essentieel is voor de groei van de onderneming. Voor startups is het als groeiend bedrijf van groot belang om personeel met de juiste vaak technische kennis aan zich te binden. De vraag naar dergelijk personeel is wereldwijd groot, maar het aanbod is schaars. 

Om toptalent aan te trekken is het internationaal gebruikelijk dat startups een lager salaris aanvullen met bijvoorbeeld aandelen. Bovendien is in de startfase de omzet nog beperkt. Door te belonen in aandelen deelt het personeel in het succes en in het risico van het bedrijf. Maar in Nederland valt de combinatie van een lager salaris in ruil voor aandelen buiten de regeling die al bestaat voor kennismigranten.

De regeling voor het aantrekken van specialistisch internationaal personeel bestaat al sinds 2004, maar die werkt vooral goed voor grotere bedrijven. Startups kunnen er niet mee uit de voeten. De combinatie van een lager salaris aangevuld met een aandeel in het bedrijf voldoet niet aan de salariseis van de kennismigrantenregeling. 

Met de aangepaste kennismigrantenregeling kunnen ook startups in de beginfase essentieel personeel aantrekken. Het initiatief loopt vier jaar en wordt tussentijds geëvalueerd.

 

Gerelateerde artikelen