Kunstmatige intelligentie razend populair onder investeerders

Wereldwijd blijft het aantal investeringen in ondernemingen gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie groeien, maar er klinkt ook weerstand.

Dat ondernemers belangrijk zijn voor de economie is een understatement. Investeerders lopen weg met jonge bedrijven waar groeipotentie zit, zo bleek onlangs op Private Equity Summit 2017. Met bijna 15 miljard euro aan groeikapitaal van private-equityhuizen onderschrijft de MenA-database deze these, want het leeuwendeel van dat geld vloeide naar veelbelovende ondernemingen.  

Nieuw record
Het zijn daarom gouden tijden voor ondernemers. En dan met name voor ondernemers die zich bezig houden met artificiële intelligentie (AI). Een analyse van techwebsite Crunchbase laat zien dat financiering voor startups in dat segment een nieuwe record heeft bereikt: grote bedrijven, durf- en seedinvesteerders spendeerden dit jaar wereldwijd ongeveer 3,6 miljard euro aan AI en machine learning. Dat is volgens Crunchbase meer dan in heel 2016.

Bijna 40 procent van het kapitaal ging naar ondernemingen. Zo ontving Argo, een in Pittsburgh gevestigde ontwikkelaar van AI-technologie voor zelfrijdende voertuigen, 1 miljard dollar van autofabrikant Ford. Afgelopen week haalde het in China gevestigde SenseTime 410 miljoen dollar op om applicaties van lerende technologie te ontwikkelen die gezichtsherkenning mogelijk maken. Bovendien kregen ten minste 28 andere techondernemingen gespecialiseerd in AI en machine learning 20 miljoen dollar toebedeeld.

Overnames
Wat betreft M&A zit het ook wel snor. Crunchbase telde ten minste 40 overnames van bedrijven actief in AI en machine learning dit jaar. Over heel 2016 waren dat er 56. Techgigant Apple sprong er uit met twee acquisities uit: dataplatform Lattice uit Californië en de Israëlische techstartup Realface werden ingelijfd voor respectievelijk 200 miljoen en 2 miljoen dollar. Ook Cisco deed goede zaken: MindMeld, een AI-startup, werd voor 125 miljoen dollar overgenomen. Airbnb deed vorige maand met Trooly eveneens een overname in deze industrie.

Fundamentele bedreiging 
Als we Tesla-ondernemer Elon Musk mogen geloven, moet er echter snel proactieve regulering komen ten aanzien van de artificiële intelligentie. Volgens Musk vormt de razendsnelle opkomst van het fenomeen een ‘fundamentele bedreiging voor de menselijke beschaving’. Zo zei de topman onlangs op een bijeenkomst van Amerikaanse gouverneurs.

In Nederland klinkt de roep om de angst van mensen voor technologische ontwikkelingen waarbij de computer het denkwerk van mensen overneemt serieus te nemen. Onlangs verscheen hierover een rapport, waar FM.nl een artikel aan wijdde.

 

 

Gerelateerde artikelen