Kunstmatige intelligentie is wereldwijd het belangrijkste VC-investeringsthema

AI was goed voor meer dan vijftig procent van de grootste financieringsrondes.

Europese durfkapitaalinvesteringen dalen in aantallen maar blijven stijgen in bedragen. Het totale bedrag aan ‘venture capital’-investeringen, ofwel durfkapitaalinvesteringen, steeg wereldwijd aanzienlijk het afgelopen kwartaal, van 69,1 miljard naar 86,6 miljard euro.

Ook Europa zag een flinke stijging, namelijk van 12,7 miljard naar 16,3 miljard euro. De grootste investeringen van Nederlandse bodem richtten zich op thema’s als AI, duurzaamheid en biotechnologie. Ondanks deze stijging, nam het aantal deals zowel wereldwijd als in Europa af.

Dat blijkt uit het Venture Pulse-rapport van KPMG, een kwartaalanalyse van wereldwijde venture capital-investeringen.

Kunstmatige intelligentie (AI) is wereldwijd en ook in Europa en Nederland het belangrijkste investeringsthema, met een focus op gezondheidszorg, biotechnologie en de toeleveringsketen.

AI was goed voor meer dan de helft van de tien grootste financieringsrondes wereldwijd tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Onder andere Core Weave (7,9 miljard euro), xAI (5,5 miljard euro) en Lazada (1,7 miljard euro) haalden flinke bedragen binnen.

De grootste investeringsrondes van Nederlandse bodem richtten zich eveneens op AI, maar ook op thema’s als duurzaamheid en biotechnologie. Het Eindhovense Axelera AI haalde 68 miljoen euro binnen, BioBTX uit Groningen 42 miljoen euro (totale ronde inclusief lening en subsidies) euro en de Maastrichtse ontwikkelaar van kweekvlees, Mosa Meat, haalde 47 miljoen euro op.

Lees ook: Venture capital: een schone slaapster die wacht op kus van investeerders

Gerelateerde artikelen