47 miljoen euro voor kweekvleesproducent

Mosa Meat ontvangt Series B investering om grootschalige productie van kweekvlees mogelijk te maken.

Mosa Meat, het Nederlandse voedseltechnologiebedrijf dat in 2013 de eerste kweekvleeshamburger ter wereld presenteerde, heeft aangekondigd een eerste investering van 47 miljoen euro te hebben afgerond, als onderdeel van een grotere "Series B" investeringsronde.

Mosa Meat zal de investering gebruiken om hun huidige pilot-productiefaciliteit in Maastricht uit te breiden, een productielijn van industriële omvang te ontwikkelen, het team uit te breiden en gecultiveerd rundvlees te introduceren aan consumenten. Hoewel er geen datum is aangekondigd voor een consumenten-introductie, zal het bedrijf samenwerken met Europese toezichthouders om de veiligheid van gecultiveerd vlees aan te tonen en om goedkeuring te ontvangen het te introduceren aan de eerste consumenten.

De financieringsronde wordt geleid door het in Luxemburg gevestigde Blue Horizon Ventures, het voedseltechnologiefonds dat tot doel heeft een positieve wereldwijde impact op het milieu, menselijke gezondheid en dierenwelzijn te ondersteunen en te promoten. Dr. Regina Hecker neemt plaats in de raad van bestuur met een speciale focus op wetenschap, opschaling en regulatoire zaken. Naast Blue Horizon Ventures investeren Bell Food Group, M Ventures en andere missie-gedreven investeerders en adviseurs.

Mosa Meat, een team van ondertussen 50 wetenschappers, ingenieurs en culinaire liefhebbers, heeft belangrijke technische mijlpalen bereikt in 2019 en 2020, zoals een 88x kostenreductie voor de productiekosten van groeimedium, en het verwijderen van Fetal Bovine Serum uit het productieproces.

"We zijn heel blij onze nieuwe partners te kunnen verwelkomen en samenwerking met bestaande partners voort te kunnen zetten" zegt Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat. "Met hun ondersteuning kunnen we de volgende concrete stappen nemen om productie op te schalen, vooruitgang te boeken naar een schonere en vriendelijkere manier om echt rundvlees te maken en uiteindelijk de weerbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van ons voedselsysteem verbeteren".

"We zijn verheugd om bij Mosa Meat aan te sluiten als hoofdinvesteerder in deze ronde" zegt Dr. Regina Hecker, Partner at Blue Horizon Ventures. "Na een grondig onderzoek van de technologie en het team zijn we ervan overtuigd dat Mosa Meat een sterke positie heeft om voorop te lopen in het opschalen van kweekvlees".

Deze investeringsronde volgt op Mosa Meat's Series A ronde in 2018, waarin partijen investeerden als M Ventures, de Bell Food Group, Nutreco, en Lowercarbon Capital.
 

Gerelateerde artikelen