KPN terug bij af
Augustus oogstmaand: de vruchten van de crisis kunnen zo onderhand worden geplukt. Ze zijn bitter en zoet. “Vattenfall betaalde in 2009 ruim 10 miljard euro voor de overname van Nuon”. Dat was natuurlijk veel te veel. De Provincie Gelderland was met bijna 45% de grootste aandeelhouder en zal dus zo’n 4,5 miljard euro hebben ontvangen. Inmiddels heeft de koper van destijds bijna hetzelfde bedrag (4,3 miljard euro) op Nuon afgeschreven.
Door drs. Joost Groeneveld RA RV, directeur Wingman Business Valuators Breda
Ja, Nuon maakte verlies, maar dat is onder andere veroorzaakt door onderbezetting. En dus door de crisis. Met het aanstaande herstel van onze economie is dit dus het ideale moment om die hele zaak terug te kopen. Voor de helft van wat in 2009 werd betaald. De verkopers zijn destijds dus eigenlijk short gegaan. Gelderland kan van die opbrengst nu heel Nuon kopen. Of is dat geld in die paar jaren al weer opgemaakt?
Waar aanstaande aandeelhouders ook alvast blij van kunnen worden, is de beursgang van ABN-Amrobank waar Zalm zo voor pleit. Weliswaar schiet de Nederlandse Staat (wij allemaal samen) daar dan definitief een groot aantal miljarden bij in, maar de dood van ons allemaal is het brood van die aandeelhouders. Eerlijk gezegd begrijp ik de haast van Zalm niet. Alsof wij allemaal samen geen goede aandeelhouder zouden zijn.
Daarentegen is KPN met de aankoop van E-Plus minder fortuinlijk geweest. Zij plukt daarvan bitterzoete vruchten. De koers loopt nu op omdat zij van dit blok aan het been wordt verlost. Sterker: dat hele been wordt geamputeerd. Na een investering sinds 1999 van 20,3 miljard euro (= aankoopbedrag van 10,6 miljard + investeringen van 9,7 miljard) en een aandelenruil met BellSouth om de resterende 22,51% van de aandelen te verwerven, wordt nu gerekend met een opbrengst van 8,1 miljard euro. Dat is nog niet eens de helft. Ik denk dat je dit “weggegooid geld” zou mogen noemen.
En dan is er de neiging van bestuurders om “eigen” aandelen in te kopen. Ook dat moet aandeelhouders vrolijk stemmen, maar waarom eigenlijk? Omdat de koers op die manier kunstmatig hoog wordt gehouden? Omdat zo het geld uit de onderneming verdwijnt? Omdat hun bonussen afhankelijk zijn van koersresultaten? Waarom niet eens een lekkere dividenduitkering. Dan kunnen aandeelhouders zelf bedenken of ze dat geld weer in diezelfde onderneming willen stoppen. Als ze dat doen, gaat de koers ook heus wel omhoog. En als die aandeelhouders dat niet doen …? Zijn daar de bestuurders bang voor? Dat ze dat geld niet meer terug krijgen? NRC Handelsblad (27 juli 2013) noemt als geweldig voorbeeld van inkoop eigen aandelen, jazeker, hetzelfde KPN dat nu E-plus moet verkopen. KPN kocht in 2011 voor miljarden eigen aandelen in. Een claimemissie moest daarna financiële redding brengen. En nu moet E-plus de deur uit.
KPN is terug bij af: “marktleider in Nederland” en, oh ja: “sterke uitdager in België”. Bestuursvoorzitter Eelco Blok voorziet voor KPN een zelfstandige positie. Dus niemand die het wil overnemen? Ziet Blok hiermee Carlos Slim over het hoofd? Die oogst is nog niet binnen.