KPMG neemt adviesbureau Trompenaars Hampden-Turner over

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:17
KPMG neemt het internationaal opererende adviesbureau Trompenaars Hampden-Turner (THT) over. THT is onder meer gespecialiseerd in het oplossen van vraagstukken en dilemma’s op het gebied van cultuur, leiderschap, gedragsverandering en diversiteit binnen organisaties. Het bedrijf is in 1985 opgericht door Fons Trompenaars (foto) en Charles Hampden-Turner en is gevestigd in Amsterdam.
THT gaat binnen KPMG deel uitmaken van de internationale People & Change-praktijk van KPMG, die bedrijven bijstaat bij het doorvoeren van ingrijpende organisatieveranderingen. Deze praktijk richt zich met name op het creëren en ontwikkelen van een HR-organisatie die aansluit op de nieuwe organisatiestructuur en zorgt voor het maximale rendement uit het menselijk kapitaal van organisaties. 
 
Optimaliseren van menselijk kapitaal

“Demografische ontwikkelingen, zoals de toenemende vergrijzing, alsmede veranderingen in de bedrijfsvoering van ondernemingen, hebben ertoe geleid dat organisaties steeds meer aandacht besteden aan de kwaliteit en de capaciteit van het werknemersbestand”, zegt Harold de Bruijn, partner bij KPMG (foto rechts) en verantwoordelijk voor de Nederlandse People & Change-praktijk. De Bruijn: “De toegenomen aandacht stelt hoge eisen aan het management en dus ook aan de ontwikkeling van het leiderschap binnen deze organisaties. Met de overname zijn wij nog beter in staat om bedrijven te helpen bij het optimaliseren van het menselijk kapitaal, bij het realiseren van de noodzakelijke gedragsveranderingen en het verder ontwikkelen van de noodzakelijke competenties en het cultureel bewustzijn van de werknemer.”
Uitstekende naam in de markt
De Bruijn constateert dat Trompenaars Hampden Turner op deze terreinen een uitstekende naam in de markt heeft en ook aanzienlijke groeiambities heeft. De Bruijn: “Door de beperkte schaalgrootte en het ontbreken van het vereiste netwerk slaagt THT er echter niet in deze ambities te realiseren.  Met medegrondlegger Fons Trompenaars haalt KPMG niet alleen een vooraanstaand hoogleraar in huis, maar ook een ‘top 50 thinker of the world’. Langdurige ervaring en thought leadership op het gebied van leiderschapsvraagstukken worden bij THT inmiddels al jarenlang ingezet bij een groot aantal bedrijven die deel uitmaken van de Fortune 500. Dit is voor de wereldwijde praktijk van KPMG een zeer interessant aspect van deze samenwerking. Door de overname van THT krijgt KPMG volledige toegang tot de dienstenportefeuille van THT en haar intellectuele eigendom. De exploitatie hiervan past volledig in de wereldwijde strategie van KPMG Management Consulting die tot doel heeft KPMG te positioneren als vooraanstaand adviseur bij grootschalige veranderingsprojecten waarin gedrag en cultuur een cruciale rol spelen. THT zal worden gepositioneerd als een expert-team binnen de Nederlandse People & Change-praktijk met als doel de activiteiten van People & Change wereldwijd te versterken.”
Wereldwijde inzet van kennis
De kennis die KPMG met de overname van Trompenaars Hampden-Turner verwerft, zal gebruikt worden ter ondersteuning van de People & Change consultants die wereldwijd bij KPMG opereren. De Bruijn: “KPMG heeft zich wereldwijd vastgelegd om haar People & Change consultants te trainen in het gebruik van de methoden en technieken van THT. Door het werk van THT wordt KPMG in staat gesteld projecten bij organisaties te verrijken met aspecten op het gebied van cultuur en diversiteit. Anderzijds bieden projecten waarbij THT betrokken is KPMG de mogelijkheid om haar People & Change-adviseurs in te zetten. Gezien het feit dat THT ook adviseert op het gebied van cultuuraspecten bij fusies en overnames, biedt de overname KPMG ook de mogelijkheid adviseurs van andere adviespraktijken in te zetten.”
 
Gerelateerde artikelen