Jan Hommen: KPMG maakt ‘ruimte voor nieuwe toetreders’

Tientallen accountants, adviseurs en grote klanten van KPMG stappen over naar de concurrentie of dreigen dat te doen, schrijft de Telegraaf. KPMG-voorzitter Jan Hommen zegt in een reactie op het artikel dat er tegelijkertijd ruimte wordt gemaakt voor nieuwe toetreders.
"KPMG Nederland heeft aangekondigd de komende drie jaar 24 miljoen euro extra te investeren in kwaliteit en training en opleiding," zegt Hommen in een verklaring. "Daarnaast wordt extra geïnvesteerd in verbetering van processen, systemen, tooling en overnames. De focus op kwaliteit heeft ook gevolgen voor de samenstelling van onze partnergoep, waarin we ruimte maken voor nieuwe toetreders." 
  
Bij KPMG zou sprake zijn van een leegloop. Tientallen accountants, adviseurs en grote klanten stappen over naar de concurrentie of dreigen dat te doen. Dat bericht De Telegraaf vandaag op basis van ingewijden. Bronnen zeggen tegen de krant dat de situatie bij KPMG Nederland zo nijpend is dat de hand moet worden opgehouden bij moeder KPMG International om een reorganisatie te kunnen financieren.
 
Er zouden plannen in de maak zijn om het mes te zetten in regiokantoren en ondersteunend personeel. Deze reorganisatie zou KPMG miljoenen kosten.
Vijftien partners vertrokken
Een woordvoerder van KPMG verzet zich tegen het beeld dat er sprake is van een leegloop. Er zouden onlangs ‘slechts’ vijftien partners vertrokken zijn. KPMG bevestigt wel dat het kampt met een lager marktaandeel en lagere marges.
 
"De verplichte kantoorrotatie in Nederland heeft geleid tot extra kosten, veel dubbel werk en hoge werkdruk onder het personeel van de accountantskantoren," aldus Hommen. "Gegeven het grote marktaandeel van KPMG, bij de grote beursgenoteerde ondernemingen heeft de rotatie, zoals verwacht, geleid tot een kleiner marktaandeel en lagere marges."
 
Onlangs werd bekend dat KPMG en Onno Sloterdijk, een bekende dealmaker in het M&A-circuit, uit elkaar gingen
 
Gerelateerde artikelen