KPMG: Investeringen in Europees vastgoed flink toegenomen

In 2015 werd voor een bedrag van €285 miljard in Europees onroerend goed geïnvesteerd, een toename van 23% vergeleken met 2014. Dat betekent dat de investeringen in vastgoed bijna terug zijn op het niveau van 2007, toen een totale waarde gerealiseerd werd van €300 miljard. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van de internationale vastgoedpraktijk van KPMG naar de investeringen in Europees onroerend goed.

Vooral internationale investeerders zijn verantwoordelijk voor de groei van de Europese investeringen. Voor het eerst sinds jaren zijn zij goed voor meer dan de helft van de totale investeringen in Europees vastgoed. Ruim 30% hiervan komt voor rekening van investeerders die wereldwijd opereren, ‘supraregionale’ partijen zijn goed voor 20% van de totale omvang. Internationale beleggers die in Europees vastgoed investeren zijn met name afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada. Daarnaast tonen met name Aziatische investeerders zich steeds actiever op de markt.
 
Vooral kantoren en winkelcentra in trek

Met uitzondering van industrieel vastgoed stegen de investeringen vorig jaar in alle soorten vastgoed. “Kantoorlocaties zijn bij beleggers nog altijd het meest in trek”, zegt Sander Grunewald van KPMG’s Real Estate Advisory. Grunewald: “Vorig jaar ging 40% van alle investeringen naar kantoorgebouwen. In dit segment zien we een duidelijke trend dat de aandacht vooral uitgaat naar grote transacties van op zichzelf staande gebouwen met een waarde van meer dan €100 miljoen per transactie. In 2015 was sprake van meer dan tweehonderd transacties van dit kaliber. Na kantoorlocaties ging de aandacht van investeerders met name uit naar winkelpanden. Dit soort onroerend goed was goed voor 25% van alle investeringen. De toename is vooral toe te schrijven aan de groeiende belangstelling van beleggers voor winkelcentra. Hierbij gaat hun aandacht met name uit naar kwalitatief hoogwaardige objecten op centraal gelegen locaties. Residentieel vastgoed  komt met een aandeel van 13% op een derde plaats. Ook in dit segment zien we ieder jaar een toename van de investeringen, met een enorme groei afgelopen jaar van 39%. Beleggers richten zich in toenemende mate op huurwoningen en studentenaccommodatie. De belangrijkste overweging hierbij is dat dit soort huisvesting minder gevoelig lijkt voor economische cycli dan commercieel vastgoed.”
 
Nederlandse markt in lijn met Europa

De Nederlandse vastgoedmarkt ontwikkelt zich voor een deel in lijn met de Europese markt. “De kantorenmarkt blijft in Nederland echter nog steeds onder druk staan”, constateert Frank Mulders van KPMG. Mulders: “We zien de aanvangsrendementen langzaam afnemen. Dit duidt op een toename van de vraag naar kantoren en daarmee het aantal transacties. De markt voor winkelvastgoed heeft qua transacties een sterk jaar achter de rug, maar blijft uitdagend. Het toegenomen vertrouwen van de consument en het feit dat hij meer te besteden heeft, is van positieve invloed op de retailmarkt. De totale investering van beleggers in Nederlandse winkelpanden kwam vorig jaar uit op een recordhoogte van €2,8 miljard. De jarenlange trend van dalende huuropbrengsten was ook vorig jaar zichtbaar, al was de daling wel zeer afhankelijk van de locatie. Toch verwacht ik dat beleggers zich op korte termijn zullen blijven focussen op de Nederlandse toplocaties. Het faillissement van V&D en ketens als DA en Invito zal de markt volledig overhoop gooien en biedt beleggers een totaal ander en complexer speelveld.”

 

Gerelateerde artikelen