KPMG, EY en Clifford Chance bij overname martkleiderschap Stahl

Overnameadviseurs van KPMG en Clifford Chance adviseren chemiebedrijf Stahl bij de overname van de Leather Services Business van het Zwitserse chemiebedrijf Clariant. Dealmakers van EY en White & Case adviseren Clariant. Met de deal wordt het portfoliobedrijf van private equity bedrijf Wendel de nieuwe koploper in de markt voor bewerkingsproducten voor leer.
Het managementteam van Stahl, waaronder CEO Huub van Beijeren en CFO Bram Drexhage, heeft KPMG ingeschakeld voor de financial due diligence (FDD), post merger integration (PMI) en KPMG Meijburg voor fiscaal advies. Het FDD team staat onder leiding van head of KPMG transaction services Patrick de Graaf. Hij werkt samen met Gijs van Reen. KPMG-partner Harold de Bruijn geeft leiding aan het PMI-team. Hij werkt samen met Benjamin de Swaan Arons. Partner Arco Verhulst en Daan Aardse van KPMG Meijburg verzorgen het fiscaal advies. 
Het fusiebedrijf verwacht dit jaar meer dan 600 miljoen euro omzet te realiseren. De schaal is een belangrijke factor is de industrie van Stahl. “Dankzijn de overname kan Stahl nu totaaloplossingen aanbieden en schaalvoordelen realiseren”, zegt woordvoerder Vivian Peters. “Dankzij de overname heeft Stahl nu ook in Italië en Duitsland fabrieken. Hierdoor heeft het bedrijf een betere geografische spreiding wat tot kostenvoordelen leidt.”
 
Dealdrivers innovatie en duurzaamheid
Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijker dealdrivers voor de overname. Voor het management zijn dat de sleutelfactoren voor toekomstig succes van het bedrijf. In de markt voor bewerkingsproducten van leer, zoals kleurstoffen en coatings, komt de innovatie uit het lab. Naast  productievestigingen in Duitsland, Italië en India heeft Stahl ook meerdere laboratoria op diverse locaties gekocht. De overname biedt ook kansen voor een verbetering van de duurzaamheid van het productieproces van Stahl. “Door de overname kunnen we het proces versnellen om de volledige bewerkingsketen van leer duurzamer te maken”, aldus Huub van Beijeren, CEO van Stahl.
Circa 570 medewerkers gaan over van Clariant naar Stahl. Het fusiebedrijf telt nu meer dan 1800 mensen, 11 fabrieken en 38 laboratoria in 23 landen. “Door de overname is Stahl marktleider geworden in bewerkingsproducten voor leer, zowel wat kennis en expertise betreft als reeks van technische oplossingen”, zegt Van Beijeren. “Nu wij onze product- en marktdekking hebben vergroot, kunnen wij onze innovatiekracht, expertise in duurzaamheid en dienstverlening verder versterken. Dat stelt ons in staat om nog beter in te spelen op de behoeften van onze klanten in onder andere de auto-, mode- en meubelindustrie.”
 
Stahl levert producten aan bedrijven in onder andere de auto-, mode- en meubelindustrie. Naast de overname in de leerindustrie verwacht het bedrijf een verdere groei in de markt van performance coatings te realiseren.
 
Gerelateerde artikelen