‘Kosten overname Enduris op rekening energieconsument’

Alliander heeft als eerste een indicatief bod uitgebracht op de gas- en elektriciteitsnetten van Enduris. Volgens De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) levert een overname echter niets op. Sterker nog, de vereniging claimt dat de energieconsument indirect wordt opgezadeld met de rekening.

De gas- en elektriciteitsnetten van regionale netbeheerder Enduris staan te koop. Moederbedrijf Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM) ging afgelopen december verder met de niet-verkochte onderdelen van Delta en zou de verkoop van Enduris kunnen gebruiken om de toekomst veilig te stellen. Met de verkoop zou volgens minister Kamp 400 tot 600 miljoen euro opgehaald kunnen worden. 

Alliander, dat in 2009 afhankelijk werd van Nuon, blijkt als eerste een informeel bod gedaan te hebben op de netactiviteiten van het elektriciteitsbedrijf uit Goes. Niet iedereen lijkt deze zet toe te juichen. VEMW zegt in een persbericht te vrezen voor 'onnodige en onwenselijke tariefconsequenties'. Het gebrek aan synergievoordelen en een te hoge overnameprijs zouden hier debet aan zijn. 

Empire building
Volgens algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW zijn er nauwelijks voordelen te halen uit een combinatie door het niet-aangrenzende netwerk van Alliander. "Hier lijkt eerder sprake te zijn van van empire building; het simpelweg vergroten van een bedrijf zonder dat dit waarde creëert. Volgens ons is er daarom een reëel risico dat er teveel wordt geboden en synergievoordelen blijven liggen", reageert Grünfeld.

Energietarieven
Bovendien deelt de algemeen directeur mee dat de kosten van een overname 'direct dan wel indirect voor rekening komen van de energieconsument'. De uitruil van netwerken tussen Enexis en Liander in 2015 liet zien dat er geen ruimte was voor een volgende overname. Afnemers in Goes en omstreken worden volgens Grünfeld dan geconfronteerd met fors hogere tarieven van Alliander.

 

Related articles