Kosten beursdebuut ABN AMRO met 9,5 miljoen euro relatief laag

ABN AMRO betaalt zakenbanken en advocatenkantoren 9,5 miljoen euro om de bank naar de beurs te brengen. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem aan de Tweede Kamer. Het bedrag is verre van marktconform.

De verkoopkosten van de staatsbank verlopen via de staatsschuld. "Het gaat hierbij om 9,5 miljoen euro aan uitgaven, waaronder een vergoeding voor de zakenbanken en juridisch advies," schrijft de minister van financien in een brief.

De drie hoofdbegeleidende zakenbanken – de joint global coordinators – krijgen daarvan 4,5 miljoen euro, zo bracht Dijsselbloem eind juli al naar buiten. Daarbij wel opgemerkt dat ABN AMRO zelf ook meewerkt aan zijn IPO. De bank berekent geen advieskosten aan zichzelf.

Normaliter bedragen de kosten van een beursgang enkele procenten van de totale beurswaarde. Bij 15 miljard euro, waarop de marktkapitalisatie van ABN wordt geschat, zou dat dus moeten gaan om minstens 150 miljoen euro. De genoemde 9,5 miljoen is daarbij een schrijntje. 

In november 2013 werd Dijsselbloem ook al eens gevraagd wat de gemiddelde kosten van de beursgang zouden zijn. Hij meldde destijds dat de gemiddelde kosten voor een beursgang in de afgelopen vijf jaar zo’n 2,7% van het geplaatste kapitaal bedragen. Bij 15 miljard dus 400 miljoen euro

Joint Global Coordinators:
ABN AMRO Bank
Deutsche Bank AG 
London Branch
Morgan Stanley

Advocaat van Joint Global Coordinators:
Stibbe 

Joint Bookrunners:
Barclays
Citigroup
Rabobank
ING Bank
J.P. Morgan
Merrill Lynch International

Financial advisor Nederlandse staat:
Aperghis & Co

Advocaat van de Nederlandse Staat: 
Allen & Overy  

Advocaat van ABN AMRO:
De Brauw Blackstone Westbroek

Gerelateerde artikelen