Kopers voor Merit Capital na verlies van de bankvergunning

Geur van zwart geld bij Belgische private equity met beroemde klanten.

Er zijn drie nieuwe, mogelijke overnemers voor Merit Capital, een Belgisch private equitybedrijf dat vier maanden geleden de vergunning van de Nationale Bank van België verloor. Het bedrijf kwakkelde al langere tijd en is in verband gebracht met zwart geld. 

Het bedrijf is vooral spraakmakend omdat er veel bekende zakenlui en politici hun geld parkeerden. De Nederlandse springruiter Jan Tops heeft bijna een kwart van de aandelen. Vorig jaar nog jaar telde Merit Capital zo'n 3.500 klanten en had het 1,25 miljard euro onder beheer. 

Eigenlijk is Merit Capital failliet, schrijft het Belgische zakenblad De Tijd, maar niemand heeft nog het faillissement aangevraagd. De aandeelhouders zoeken naarstig naar nieuwe eigenaren voor een doorstart. Meerdere belangstellenden zijn al afgehaakt de laatste maanden. Het Luxemburgse Fuchs & Associés dat recent de boel wilde overnemen, trok zich begin augustus terug. 

De aandeelhouders hebben de Nationale Bank gevraagd om de schorsing van de vergunning op te schorten, zodat een eventuele verkoop afgehandeld kan worden. In een brief aan de Nationale Bank zou ook sprake zijn van drie kopers van Merit Capital. Onbekend is wie die geïnteresseerde partijen zijn.

Gerelateerde artikelen