Koper Renaissance Construction is redding voor Ballast Nedam

Ballast Nedam wil de zwakke omstandigheden in de Nederlandse bouwsector compenseren en zijn financiën opkalefateren door in te gaan op het overnamebod van het Turkse Renaissance Construction. Zoveel werd duidelijk bij de toelichting die het bouwbedrijf gaf op het voorstel en de halfjaarcijfers.
Ballast rapporteerde een nettoverlies van 15 miljoen euro over de eerste helft van dit jaar, een forse verbetering ten opzichte van de roodstand van 51 miljoen euro een jaar eerder, maar desalniettemin "teleurstellend", aldus bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa tijdens de presentatie. Het bedrijf heeft geen eigen vermogen meer waardoor het zich alleen kan bedruipen met leningen. 
 
Renaissance Construction, dat in het Turks Rönesans Inṣaat Taahüt heet, heeft vandaag 1,55 euro per aandeel geboden voor Ballast Nedam, ofwel 30 miljoen euro in totaal. Daarnaast zijn de Turken bereid om de Nieuwegeinse bouwer een kapitaalinjectie te geven van nog eens 30 miljoen euro. 
 
Renaissance biedt Ballast volgens Van der Noordaa toegang tot markten die het bedrijf nooit op eigen kracht zou kunnen betreden. Dat is een van de hoofdredenen dat de top van het bedrijf zich unaniem achter het bod heeft geschaard. Renaissance heeft Turkije en Rusland als thuismarkten, maar ook grote klussen gedaan in Turkmenistan, het Midden-Oosten, Zwitserland en Duitsland. 
 
Het bedrijf, dat tot de Europese top 10 wil behoren, zou in Ballast geïnteresseerd zijn vanwege diens expertise in met name infrastructurele klussen, ondanks de miljoenenverliezen. "Operationeel zijn die klussen op orde, de financiering was slecht", zei Van der Noordaa. 
"Het gaat niet goed in de bouw, maar minder slecht", zei Van der Noordaa. Zijn bedrijf leed de afgelopen jaren miljoenenverliezen, met name op klussen aan de snelwegen A2 en A15. "Het is heel spannend geweest. De verliezen die we de afgelopen jaren hebben geleden hebben het bedrijf in feite ontwricht." De nieuwe eigenaar kan het Nederlandse bedrijf weer op de rails zetten. 
 
(AFN/MenA.nl) 
 
Gerelateerde artikelen