KLM: artificial intelligence first

Terwijl KLM kiest voor een Amerikaanse partner om de globale digitalisering verder gestalte te geven, wordt er in de branche druk gespeculeerd over overname door Emirates van Etihad. Mede om extra landingsrechten op Schiphol te verwerven. En hoe zit het eigenlijk met noodlijdend Alitalia?

Het partnership dat KLM en The Boston Consulting Group (BCG) aangaan, betekent een nieuwe stap in de globale digitalisering van de luchtvaartmaatschappij. De samenwerking moet leiden tot maximale inzet van artificial intelligence en zo de wereldwijde activiteiten van KLM naar een hoger plan tillen.

Door te kiezen voor een digitale ‘state-of-the-art’ oplossing wil KLM vooroplopen met besluitvorming rond vloot, bemanning, gronddiensten en netwerken. Daarvoor worden kunstmatige intelligentie, machine learning en gebruik van big data ingezet. Met name bij het plannen van onderhoud en reparaties kan kunstmatige intelligentie van grote waarde zijn en tijd en kosten besparen.

Lees ook: David van Mechelen, KLM: "Steeds verder in data analytics"

Big data

Eerder dit jaar zei David van Mechelen, toen nog group controller van KLM en winnaar van de leadership in finance award 2018, tegenover FM Magazine: “In de digitale slag die we komende jaren gaan maken, is een belangrijke rol voor big data en data analytics weggelegd. Daarmee kunnen we operationele processen, en dus ons product, verder verbeteren. Op digitaal aangeleverde rekeningen worden analytics losgelaten. Hoe zit het met toeleveranciers, waarom is díe partij meubilair goedkoper binnengekomen dan de ander, halen we wel de maximale waarde uit een inkoopcontract?”
KLM is begonnen aan die reis, zei Van Mechelen in maart. “En de eerste resultaten zijn bemoedigend.” Het partnership met BCG is een verdere stap in het versnellen van innovatie, het stroomlijnen van activiteiten en het afbreken van de silo’s tussen de verschillende afdelingen. KLM zette kunstmatige intelligentie tot nog toe vooral in voor commerciële doeleinden, minder aan de operationele kant. Dat gaat veranderen. Aan KLM zijde wordt de afdeling Operations Decision Support ingezet, bij The Boston Consulting Group is speelt de BCG Gamma-afdeling, waar 450 data-ingenieurs en software specialisten werken, een sleutelrol.

Consulting partner

De tools die beide bedrijven samen gaan ontwikkelen, worden in een later stadium gezamenlijk op de markt van de wereldwijde luchtvaartindustrie gebracht. KLM en BCG werkte op het gebied van managementadvies al langer samen. Bij het terugbrengen van de kosten met 2 miljard euro koos KLM drie jaar geleden ook voor BCG als consulting partner.
In de race om Alitalia over te nemen, lijken Air France KLM ondertussen definitief te hebben afgehaakt. Alleen Lufthansa, easyjet en Wizz Air zijn zover bekend als overnamekandidaten overgebleven om de onder regering curatele gestelde luchtvaartmaatschappij te kopen. Het al jaren langzaam wegkwijnende Alitalia hoopt voor de tweede keer uitstel te krijgen van terugbetaling van 900 miljoen euro aan noodleningen van de regering in Rome. Als de Europese Commissie dat dwarsboomt, wettelijk mag twee maal uitstel niet, lijkt het doek voor Alitalia definitief gevallen en is het aan de hoogstbiedende om vloot en landingsrechten van de Italianen in te lijven.

Sjeiks Abu Dhabi

In de bedrijfstak wordt ook nog steeds druk gespeculeerd over een mogelijke overname door het florerende Emirates van het in financiële moeilijkheden verkerende Etihad uit de Emiraten. De eerste ‘verkennende gesprekken’ zouden hebben plaatsgevonden. Maar het is uiteindelijk aan de sjeiks uit zowel Dubai als Abu Dhabi om tot een akkoord te komen. Emirates zou met een overname in elk geval van één cruciaal probleem zijn verlost; het gebrek aan landingsrechten in Europa, onder andere op Schiphol. Het kleine Etihad beschikt over landingsrechten, maar gebruikt die nauwelijks. Terwijl het toonaangevende Emirates heel graag een derde dagelijkse vlucht met de grote viermotorige Airbus A380 op Schiphol wil gaan uitvoeren, maar juist kampt met een tekort aan diezelfde landingsrechten.
 

Gerelateerde artikelen