Nieuw kantoor Ingen Housz bestormt league table

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:17
De individuele dealmakers van INGEN HOUSZ, een nieuw advocatenkantoor, stonden de afgelopen tijd in de top 3 van onze League Table Legal Advisory voor het aantal begeleide deals in de periode sinds begin 2014. Zo heeft INGEN HOUSZ onder meer Blendle geholpen bij de investering van New York Times en Axel Springer. Reden om een keer langs te gaan bij INGEN HOUSZ.
Matthijs Ingen-Housz werkte meer dan 10 jaar bij de grote kantoren. Zo begeleide hij namens Clifford Chance onder meer de acquisitie van Endemol in 2007. Daarna werd Ingen-Housz tijdelijk niet-uitvoerend bestuurder bij Endemol, en partner bij respectievelijk AKD en West Advocaten. Zijn medeoprichter Patrick Munk is vijftien jaar jonger maar weet ook hoe het is om binnen de muren van een grote organisatie te werken. Hij was eerder werkzaam bij Allen & Overy, AKD en West Advocaten en heeft ruim 6 jaar ervaring in de transactiepraktijk. 

En nu hebben zij dus samen hun eigen kantoor. Het advocatenduo huurt een ruimte in Igluu, een flexibele werkplek in het hartje van Utrecht. “Wat heb je als advocaat naast een laptop met slimme software en een smartphone eigenlijk nog nodig? Een vergaderruimte, een digitale plek waar de data van de klant goed beveiligd zijn, en een fijn dakterras, meer niet toch?” aldus Munk (foto rechts)
Onder de kostprijs
Als de twee advocaten bij een groot kantoor hetzelfde uurtarief zouden rekenen als dat zij nu rekenen, zouden zij onder de kostprijs werken, legt Ingen-Housz uit. “Dat komt door alle overhead bij zo’n kantoor. Cliënten willen echter vooral dat de zaak in vertrouwde handen is bij mensen waar ze een klik mee hebben: het gaat om de vent en niet om de tent. Ook bij grote kantoren is de relatie met een advocaat meestal zo persoonlijk dat de ene partner de andere niet zomaar kan vervangen. Ik schat dat bij negentig procent van alle private equity-transacties een tandem van twee advocaten de klus kan klaren: de ervaren junior stelt eerste concepten op van de documentatie en doet het project management, de senior leidt de onderhandelingen en adviseert de cliënt over de marsroute” aldus Ingen-Housz. “Zo werken wij ook. Voor specialismen zoals notariaat, fiscaliteit, IE en mededingingsrecht werken we op horses for courses basis samen met andere kantoren. In verplichte winkelnering geloven we niet.”

Ingen-Housz (foto links) legt uit dat voor het succes van een klein kantoor van belang is dat het kantoor een hele duidelijke focus heeft, en een van de marktleiders is op het gebied van die focus. Door internet is de markt immers transparanter dan ooit. 
Het specialisme van de boetiek INGEN HOUSZ is het begeleiden van M&A, private equity en venture capital transacties. De langjarige ervaring bij Clifford Chance en Allen & Overy als advocaat van investeerders als KKR, CVC en Providence komt daarbij goed van pas en 
verloochent zich niet want de Engelse termen vliegen over tafel. Vaste cliënten van INGEN HOUSZ zijn op dit moment partijen als PPM Oost, ING Corporate Investments, HB Capital, ICOS Capital, Thuja Capital en start-ups. 
“Wij begeleiden veel transacties waarbij een aandeelhoudersovereenkomst nodig is. Partijen gaan daarbij een lange termijn relatie aan – vergelijk het maar met huwelijkse voorwaarden – en de onderhandelingen daaromtrent hebben een andere dynamiek dan M&A-transacties. De lange termijn relatie tussen partijen staat voorop, en onderhandelingspunten dienen met zorg geselecteerd te worden: ‘choose your battles’, vertelt Ingen-Housz. “Ook zijn wij veel betrokken bij corporate venturing. Een AEX-bedrijf met een beurswaarde van vele miljarden euros heeft ons afgelopen week benoemd tot lid van hun law firm panel voor hun wereldwijde venture capital transacties.” 
Derde teamlid gezocht
Het kantoor krijgt veel klussen en is daarom op zoek naar een derde advocaat die een jaar of vijf private equity ervaring heeft. Gevraagd naar het profiel van de ideale kandidaat antwoordt Ingen-Housz: “Bij private equity en venture capital transacties zijn vaak vele partijen betrokken. Als advocaat bij ons moet je gewerkt hebben met private equity investeringsmanagers, grote bedrijven, ondernemers en managers en begrijpen wat belangrijk voor ieder van hen is, een goede pen hebben, goed zijn in cijfers en project management, fijn om mee samen te werken, en bruggen kunnen slaan tussen de vele betrokken partijen.”
Startups zijn op dit moment hot, zien de heren. Munk merkt op dat dit naast de tijdsgeest ook te maken heeft met de technologische mogelijkheden. “Zo maken de huidige informatie en communicatietechnologieën het mogelijk om zeer efficiënt te communiceren en overal toegang te hebben tot data en applicaties. Dit is natuurlijk positief voor iedere onderneming, maar vooral goed nieuws voor startende ondernemers.” 
Startup mentor
Ingen-Housz, die ook mentor is bij de Startupbootcamp, ziet het aantal startups en de kwaliteit van Nederlandse startups flink toenemen. “De mentaliteit is veranderd. Jonge mensen beginnen steeds vaker een eigen onderneming in plaats van dat ze in loondienst gaan. Er is hier echt een ondernemerscultuur aan het ontstaan. Daarnaast is er hier meer geld dan ooit beschikbaar voor startups. Denk aan fundraising platforms zoals Leapfunder, Innovatiekrediet van RVO, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de vele venture capital investeringsfondsen die alleen al Nederland rijk is, vaak mede gefund door het European Investment Fund en de SEED-Capital regeling van RVO. Afgelopen zomer werd Sapiens Steering Brain Stimulation voor 150 miljoen euro verkocht aan Medtronic; slechts vier jaar daarvoor begeleidden we de drie founders bij de spin-out uit Philips. Het kan heel snel gaan. Het is fantastisch als adviseur het avontuur van de entrepreneurs mee te beleven en hen op belangrijke momenten te mogen adviseren.”
Van die bloeiende ondernemerscultuur is het pas zes maande oude kantoor zelf het levende 
bewijs. Wie in het geschetste profiel past, mag zich bij het team komen voegen, laten de twee advocaten weten.
 
Dit artikel is onderdeel van een drieluik dossier over juridische M&A-boutiques dat is geplaatst in M&A Magazine Q3. Lees ook de interviews ‘Dennis de Breij: een pionier in M&A advies‘ en ‘Nieuwe boutique CorporateWise wil deals minder hectisch maken‘. 
 
 
Gerelateerde artikelen