Kippenslachter Plukon heeft nieuwe eigenaren

Het Nederlandse kippenvleesbedrijf Plukon, dat een omzet heeft van 1,35 miljard, krijgt nieuwe eigenaren. EW Group en De Heus kopen zich in bij de drie bestaande aandeelhouders.

De bestaande aandeelhouders van Plukon zijn Gilde, Agrifirm en het management van het bedrijf. Daar komen nu EW Group en De Heus bij, die zich hebben ingekocht. Sinds begin dit jaar staat Plukon te koop. Geen van de aandeelhouders heeft na de transactie een controlerend belang.

Over de financiële details worden geen mededelingen gedaan. Het nieuwe consortium heeft de intentie uitgesproken om hun financiële investering in het bedrijf na vier tot zes jaar te beëindigen, een gebruikelijke termijn in de wereld van private equity.

Groeien
"Ik ben blij met de nieuwe aandeelhoudersstructuur van Plukon," zegt Peter Poortinga, CEO van Plukon Food Group – zoals de onderneming volledig heet. "En ik kijk er naar uit om samen te werken met het nieuwe consortium van aandeelhouders. Deze transactie is goed nieuws voor onze medewerkers, leveranciers en klanten, aangezien onze groeistrategie en ondernemingsfilosofie gewaarborgd zijn."

Bij Plukon werken ongeveer 4000 mensen en de omzet bedroeg in 2014 ongeveer 1,35 miljard euro. Het bedrijf is gespecialiseerd in verse, voorverpakte producten van supermarktketens en vers en ingevroren pluimvevlees voor het food service segment en de voedingsindustrie in Europa. 

Partners in diervoeder
De bestaande aandeelhouders halen met de twee nieuwe mede-eigenaren strategische partners in huis. Royal De Heus, dat 3000 werknemers heeft, is een producent van diervoeder, net als EW Group, een bedrijf van 7000 man sterk. Dat sluit aan op een van de eerdere aandeelhouders: Agrifirm is een Nederlandse coöperatie die ook diervoeders levert. De omzet van Agrifirm is 2,4 miljard euro. 

ING Corporate Finance was de financieel adviseur en Van Doorne de juridische begeleider van CEO Peter Poortinga en het overige management, dat samen 25% van de aandelen behoud. Verkoper Gilde werd op financieel gebied geadviseerd door JP Morgan en op juridisch gebied door Simmons & Simmons. Daarnaast hadden kopers EW Group en De Heus het advocatenkantoor Baker & McKenzie en financieel adviseur Maarten Ter Haar van Ajes Advisory ingeschakeld. 

Gerelateerde artikelen