Kinderopvang steeds vaker in handen van investeerders

In de afgelopen jaren hebben investeerders 15% van de Nederlandse organisaties in de kinderopvang opgekocht. Dat meldt het FD. 

Door het hele land kopen investeerders organisaties in de kinderopvang op. Een deel van de sector en de Tweede Kamer wil een verbod op winstuitkeringen, zodat dit geld opnieuw kan worden geïnvesteerd in de opvang. Investeerders stellen dat een winstverbod hen niet direct raakt, omdat ze pas rendement maken bij de een latere verkoop van kinderopvang.

De rol van commerciële bedrijven in de kinderopvang is relevant nu de overheid knopen doorhakt over de toekomst van de sector. De sector wordt nu voor 70% betaald door werkgevers en overheid, maar het kabinet wil de opvang over enkele jaren voor 95% gratis maken. Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang ziet daarbij geen plaats voor investeerders die winsten wegsluizen, citeert het FD voorzitter Loes Ypma: 'Dat zou ten koste gaan van kinderen, ouders en de belastingbetaler.'

GroenLinks, SP en PvdA werken sinds 2019 aan een verbod op winstuitkering uit kinderopvang. Toen hadden investeringsmaatschappijen zo'n 8 procent van de totale kinderopvangbranche in handen.

Gerelateerde artikelen