Keuringsinstituut Kiwa verhoogt doelstelling na langgewenste overname

ACTA , het moederbedrijf van keuringsinstituut Kiwa en de Shield Group (asbest, legionella), nam in april het Finse Inspecta over van private equity-huis 3i. Daarmee Kiwa dat sinds 2011 voor meerderheid in handen is van NPM Capital, er een flink stuk omzet bij. “Door deze overname hebben we met volle medewerking van NPM onze oorspronkelijke doelstelling voor 2020 al bijna gehaald”, zegt CEO Paul Hesselink van Kiwa en ACTA. 

Meer overnames staan in de planning.
Het Nederlandse certificeringsbedrijf had zich tot doel gesteld om in 2020 een omzet van 500 miljoen euro te draaien. “Zelf hadden we in 2014 een omzet van 250 miljoen. Hier komt met de overname van Inspecta 175 miljoen bij. Circa veertig procent van de omzet komt nu uit deze acquisitie”, vertelt Hesselink.
 
Kiwa wil een internationaal leidend TIC-bedrijf (Testing, Inspection en Certification) zijn. Het bedrijf had al een stevig marktaandeel in het certificeren van producten, bedrijven en productieprocessen in vooral West- en Zuid-Europa. "We hadden al een kleine aanwezigheid in Scandinavië en daar wilden we graag versterken. Inspecta is een sterke partij in het inspecteren van installaties in de industrie, de energie sector en in gebouwen. Zij hebben een sterke positie in de Scandinavische landen, Finland en de Baltische Staten. Een overname was zowel geografisch als qua aanwezige kennis een mooie aanvulling”, zegt Hesselink. 


 
Geduld bleek een schone zaak in de overname van wat Hesselink omschrijft “als één van de mooiste meisjes van de klas”. Kiwa had de Finse branchegenoot al geruime tijd op de korrel. In 2006 werden er voorzichtig verkennende gesprekken gevoerd, maar in 2007 stapte 3i uiteindelijk met het meisje van de dansvloer. Drie jaar later werd er weer voorzichtig gesproken over een samengaan, maar was het moment nog niet daar.
 
Verkocht
Driemaal bleek scheepsrecht. Eind 2014 zocht 3i naar een exit en werd er onder meer contact opgenomen met Kiwa. “Zij wilden er pre-emptive uit, maar dat ging blijkbaar niet”, zegt Hesselink. Het Britse 3i besloot daarom begin 2015 met Inspecta de markt op te gaan. “Er kwam een veiling met een aantal partijen. Uiteindelijk kwam ons voorstel als beste uit de bus”, vertelt Hesselink. “We hadden in 2014 net onze interne structuur en management aangepast om in 2015 weer te gaan groeien via de bestaande pijplijn. Met de onverwachte ‘verkering’ Inspecta konden we dus meteen vol aan de bak”.
Een team van Loyens en Loeff onder leiding van Herman Kaemingk begeleidde Kiwa op juridisch gebied bij de grensoverschrijdende transactie. “Zij hebben ons geholpen bij de due diligence in acht landen”, zegt Hesselink. PWC stond het TIC-bedrijf bij het boekenonderzoek en in het vernieuwen van de financiële arrangementen.
 
Kiwa herfinancierde zijn bestaande nieuwe leningen en sloot daarnaast een acquisitiefaciliteit af. Deze is niet alleen bedoeld voor de aankoop van Inspecta. “De eerste overname na Inspecta is twee weken geleden afgerond en er zit nog meer in de pijplijn”, zegt Hesselink. In principe volgt Kiwa de strategie van het kralen rijen. “Maar met Inspecta kregen we ineens een parelketting in handen”, aldus de CEO. Na de overname van Inspecta heeft Kiwa een nieuwe omzetdoelstelling geformuleerd. Het bedrijf wil de omzet binnen nu en vijf jaar verdubbelen richting de 900 miljoen euro. Deze groei moet zowel autonoom als middels acquisities gerealiseerd worden. 
Related articles