Kempen, Loyens, ING en Freshfields adviseren bij snelle auction Ampelmann

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:01
Private equity bedrijf IK Investment Partners heeft het Nederlandse Ampelmann in een auction proces gekocht. De verkoop is opgezet door zakenbank Kempen & Co. Advocatenkantoor Loyens & Loeff verzorgde het juridisch advies. Private equity koper Ik Investment Partners krijgt advies van de zakenbank van ING en advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer. Waar veel deals traag en moeizaam verlopen is de auction van Ampelmann snel afgerond.

“Door onze focus op maritieme & offshore bedrijven zijn wij een aantal jaar geleden in contact gekomen met Ampelmann”, zegt Menno Wagenmakers (foto rechts) . Hij geeft leiding aan het team van Kempen & Co dat verder bestaat uit Jan Deurhof, Rob Klaassen, Thomas van den Born, Richard de Heer en Michiel van der Meij. “Toen de oprichters aangaven een onderzoek te willen starten naar de strategische opties van het bedrijf, kwam dit contact zeer van pas en werden wij betrokken als adviseur van Ampelmann en haar aandeelhouders. Uit het onderzoek waarbij het belang van alle betrokken partijen in acht is genomen, werd de conclusie getrokken dat het in ieders belang was dat we op zoek gingen naar een partij die de mogelijkheden heeft Ampelmann te helpen met de verdere professionalisering en internationalisatie van het bedrijf.”
 
Kempen & Co heeft het auction proces georganiseerd en daarbij het management en de aandeelhouders gedurende het gehele verkoopproces bijgestaan. Volgens Wagenmakers was er veel interesse voor de overname onder zowel strategische als financiële partijen door de unieke technologie van het bedrijf in combinatie met de groei die het bedrijf doormaakt in een stabiel groeiende offshore markt.
 
De auction bestond uit twee rondes en is afgerond in minder dan drie maanden. “Met IK als uiteindelijke partner, hebben we een partij gevonden die Ampelmann kan helpen in haar verdere groei”, zegt Wagenmakers. “In deze moeilijke M&A markt is met name de snelheid waarmee deze deal tot stand is gekomen zeer bijzonder in mijn ogen.” Kempen & Co is een actieve speler in de offshoremarkt. De zakenbank adviseerde eerder dit jaar bij twee deals van Boskalis en SBM offshore. 
 
M&A partner Harmen Holtrop geeft leiding aan het team van Loyens & Loeff. Hij werkte samen met onder andere Jan-Willem van Rooij en Pieter van Druten. “Kempen heeft ons bij Ampelmann geïntroduceerd”, zegt Holtrop. “De samenwerking tussen alle partijen was heel goed waardoor het proces soepel is verlopen.” 
Private equity op jacht in offshore

IK Investement Partners was al langer op jacht naar een overnames in de offshore.  “ING heeft het afgelopen jaar samen met IK Investment Partners naar diverse mogelijke acquisities gekeken in de Nederlandse offshore space, waaronder Ampelmann”, zegt zakenbankier Michiel Post (foto rechts). Hij geeft leiding aan het team van ING. "Investment Partners heeft met haar adviseurs de due diligence vroeg afgerond en een bod uitgebracht wat voor aandeelhouders van Ampelmann interessant genoeg was om discussie met hen versneld en op exclusieve basis voort te zetten.” Ook Post geeft aan dat de snelheid van de transactie hoog lag. 
Het team van Freshfields Bruckhaus Deringer staat onder leiding van Richard Norbruis. "We treden wel vaker voor IK op en waren zeer verheugd dat IK ook in deze zaak graag met ons wilde werken. Er was duidelijk veel chemistry tussen de partijen en de onderhandelingen namen niet veel tijd in beslag. We begonnen maandagmiddag en woensdagochtend vroeg om 6:00 uur waren de handtekeningen gezet. Zoiets is alleen mogelijk als er een goede en constructieve samenwerking is, niet in de laatste plaats tussen de betrokken adviseurs." Norbruis werkt bij de deal samen met collega’s Thijs Flokstra, David Wakkie, Menno Verboom en Max mayer.
 
Gerelateerde artikelen