KBC in de race voor de derde bank van Roemenië

De Belgische bank is al langer actief in Oost-Europa.

De Belgische bank KBC wordt getipt als de nieuwe eigenaar van BRD, de op twee na grootste bank van Roemenië. De Roemeense bank wordt overgenomen van Société Générale. De Franse bank zou volgens de Belgische krant De Tijd de zakenbank JPMorgan gevraagd hebben een verkoop voor te bereiden.

KBC weigerde commentaar te geven op vragen van Belgische media. Toch worden KBC goede kansen toegedicht. De Belgische bank en verzekeraar is sinds jaar en dag ook actief in Centraal- en Oost-Europa. Tsjechië is de tweede thuismarkt van KBC, dat ook actief is in Slovakije, Hongarije en Bulgarije. Drie jaar geleden kocht KBC de de Bulgaarse Raiffeisenbank EAD voor 1 miljard euro. In datzelfde jaar kocht KBC de Bulgaarse pensioentak van NN.

In Roemenië wordt de laatste tijd de ene na de andere bank verkocht. Vorige week verkocht OTP Bank, een Hongaarse concurrent van KBC, zijn Roemeense dochter voor bijna 350 miljoen euro aan het lokale Banca Transilvania. Vorig jaar nam het Italiaanse Intesa Sanpaolo de Roemeense First Bank over.

Gerelateerde artikelen