Kabinet trekt 24 miljoen euro uit voor AI-startups

Er komt 24 miljoen euro beschikbaar voor startups die bezig zijn met AI en medische en watertechnologie.

Dat laten demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Wetenschap) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) weten.

Er zijn drie samenwerkingsverbanden van verschillende universiteiten die zich met de thema's bezighouden. Elke groep krijgt 8 miljoen euro te besteden. De eerste groep ontwikkelt kunstmatige intelligentie op de gebieden van zorg en veiligheid. De tweede zet zich in voor onder meer betere of minder zware behandelingen en diagnoses. Het derde samenwerkingsverband werkt aan circulair gebruik van water en grondstoffen.

In 2019 maakten de ministeries ook 24 miljoen euro vrij voor startups. Dat werd onder meer geïnvesteerd in een bedrijf dat biologische medicijnen tegen trombose maakt.

Van Engelshoven vindt het goed dat universiteiten zich "ook in de coronaperiode" inzetten om maatschappelijke problemen aan te pakken. Keijzer denkt dat met deze investering "de komende jaren enkele tientallen nieuwe kennisintensieve bedrijven van de grond komen". Ook tijdens deze economische crisis is innovatie op de korte en de lange termijn belangrijk, vindt ze.

Gerelateerde artikelen