‘Kabinet moet familiebedrijf beschermen’

VNO-NCW en MKB Nederland verzetten zich tegen de richtlijn die familiebedrijven verplicht hun grootaandeelhouders in te schrijven in een openbaar register. In een openbare brief aan minister Kamp van Economische Zaken en minister van der Steur van Veiligheid en Justitie vragen de voorzitters van de ondernemersverenigingen om maatregelen.

Het zogenaamde UBO-register, waar alle natuurlijke personen met een belang van 25 procent of meer in een bedrijf zich verplicht moeten laten registreren, is onderdeel van de nieuwe Europese richtlijn tegen witwassen die op 20 mei is aangenomen in het Europees Parlement. Dit register zou moeten helpen om mogelijke witwaspraktijken, corruptie, fraude en financiering van terrorisme bloot te kunnen leggen.

In hun brief aan de ministers vragen Hans de Boer (foto), voorzitter VNO-NCW, en Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland, het kabinet om terughoudend te werk te gaan bij de implementatie van het register. Dit meldt De Telegraaf.

Met name bij familiebedrijven zou het register volgens hen tot groot bezwaar leiden. "Deze bedrijven vrezen voor de persoonlijke veiligheid van familieleden (kidnapping), chantage en ongewenste vermelding op miljonairslijstjes", luidt het in de brief. "Deze gevoelens van onveiligheid leiden ertoe dat vestiging in het buitenland wordt overwogen. Dat is ongewenst. Familiebedrijven zijn van groot belang voor de Nederlandse economie en dienen voor Nederland behouden te blijven."

De voorzitters vragen de ministers om zich te beroepen op de mogelijkheid van Europese lidstaten om er voor te kiezen een deel of alle gegevens  in het register af te schermen indien mensen op de lijst het risico lopen op oplichting, ontvoering, chantage, geweld of intimidatie. Alle lidstaten hebben zelf de keuze tussen een volledig openbaar of een gedeeltelijk afgeschermd register.

Gerelateerde artikelen